kostel Povýšení sv. Kříže

Kostel Nalezení sv. Kříže se nachází pod vrcholem Křížového vrchu, je součástí hřbitova, obehnaného hřbitovní zdí z lomového kamene, kterou prolamují dvě dvoukřídlé kované brány. Ve hřbitovní zdi je zasazena klasicistní budova márnice. Při kostele stojí velký rokokový kříž. K areálu patří také kryté schodiště, které se nachází pod kopcem, směrem k městu. Kostel Nalezení sv. Kříže - halové trojlodí s pětibokým závěrem s opěráky. Kostel má nad lodí vysokou sedlovou střechu, krytou šindelem, nad presbytářem valbu. Vysoký téměř trojúhelný štít západního průčelí je prolomen dvěma hrotitými okénky, probíhá pod ním kordonová římsa a pod ní jsou tři velká hrotitá okna se širokými otevřenými špaletami. V přízemí je vlevo připojeno obydlí hrobníka a vedle něj se kamenným polokruhově zaklenutým portálkem s maureskním ornamentem ve spodní části ostění vstupuje po několika schodech pod kruchtu. Jižní průčelí je před závěrem doplněno sakristií na čtvercovém půdorysu s vlastní pultovou stříškou. Druhé okno zprava má lištové ostění, segmentový záklenek a v něm lichoběžníkový klenák. Zeď je u přízemí osazena několika figurálními renesančními náhrobníky. Mezi druhým a třetím opěrákem je hlavní vstup do kostela - hrotitě zaklenutým portálkem s profilovaným pískovcovým ostěním. Nad přímou masivní supraportou je osazena alianční erbovní deska Ladislava Velena ze Žerotína a jeho ženy Bohunky z Kunovic, doplňuje je v klenáku znak města - orlice. Pětiboký závěr má ve čtyřech polích po hrotitém oknu. Severní průčelí má v první a třetí ose hrotitá okna. Omítka okrová. V interiéru je vložena dřevěná kruchta. Klenba je valená s protilehlými trojbokými lunetami a má zachovány štukové konzoly - s andílčí hlavičkou, kuželovitou s kanelurou, s vegetabilním závěsem atd. Vítězný oblouk je zaklenutý hrotitě. Mezi loděmi jsou umístěny čtyři osmiboké pilíře s plochými hlavicemi. Stěny pokrývají malované renesanční kartuše (rámování náhrobníků) a v presbytáři a kapli na severní straně fresky J. T. Suppera. Z presbytáře se vpravo vstupuje kamenným ostěním s osazenými původními barokními jednokřídlými dveřmi do sakristie. Vlevo vede pravoúhlý portálek na točité schodiště do půdních prostor.