kostel Nanebevzetí Panny Marie

Orientovaná sálová stavba kostela s obdélným kněžištěm s půlkruhovým závěrem. Původně klášterní kostel se stal v roce 1785 kostelem farním, byl vystavěn na místě strženého staršího kostela. K severní straně kostela přiléhá pohřební kaple vystavěná v roce 1778 Karlem Vincencem z Neuburku. EXT: Vnitřní dispozice se promítá i na plášti kostela. Půlkruhově zakončené kněžiště plynule přechází do kostelní stavby, včleněné do areálu kláštera. Kostel propojuje komplex konventu a prelatury a tak nemá západní ani část severního průčelí. Na západě sousedí s jižním křídlem rajského dvora a nad jeho střechou vystupuje pouze trojúhelníkový štít nad profilovanou korunní římsou. Pod štítem, je západní stěna jednoduše členěna vpadlými obdélnými zrcadly po stranách vpadlého obdélného zrcadla zakončeného polokruhově. Plocha zrcadel je vyplněna omítkou okrové barvy, která kontrastuje s bílou fasádou. Uprostřed štítu je další vpadlé okrové zrcadlo kasulovitého tvaru s profilovanou římsou. Boční průčelí (jižní) o čtyřech okenních osách, je orientováno do ulice a v jeho přízemí se nachází portál hlavního vstupu. Bohatě pojednaná kamenická práce portálu sestává ze dvou bočních na koso postavených bosovaných pilířů, do kterých je vloženo profilované pravoúhlé ostění. Nad portálem je výrazná římsa, nesená tryglify s kapkami. Na ní vybíhají po stranách dvě voluty, na kterých sedí v rokokových pozicích andělé, v dolní části těla bohatě zahalení do drapérie. Oba drží symetrickou rokajovou kartuš, datovanou na soklu r. 1768. V zrcadle kartuše je erb postavy stojící na kašně (znak opata kláštera), završený mitrou. Za kartuší je ve stěně segmentově zaklenutý okenní otvor a nad ním dva andílci, držící plechový klobouk se střapci. Vedle portálu vlevo stojí na soklu s profilovanou římsou kamenný kříž s volutovým středním podstavcem a pozlacenou figurou Ukřižovaného. Fasáda kostela je horizontálně členěna profilovanou korunní římsou a vertikálně vpadlými okrovými poli, oddělenými lizénami (někde zdvojenými) bílé barvy. Presbytář má tři okenní osy. Všechny okenní otvory jsou segmentově zaklenuté, ve spodním pásu nižší, v horním vyšší. Nad horními okny jsou ještě oválná okénka.