kostel Nanebevzetí Panny Marie

Původní, nejspíše v 1. třetině 18. století zbarokovaný kostel, byl v době svého zboření jednoduchou stavbou, vyzdviženou na půdorysu obdélníku. Presbytář byl uzavřen přímo, neodsazený a jako součást obdélného pláště byl od lodi oddělen vystupujícími úseky vítězného oblouku. K jižní stěně kostela přiléhala věž čtvercového půdorysu. V této podobě kostel náležel do skupiny staveb, které byly rekonstrukcemi v 1. třetině 18. století vtaženy do půdorysně i hmotově sceleného kubusu (viz např. kostel sv. Bartoloměje v Březí, kostel sv. Jiří v Aldašíně). Současný objekt je novostavbou z let 1890–1893, vystavěnou na místě staršího kostela. Nachází se zhruba uprostřed historického jádra Mukařova, tj. v severní části dnešní obce. Jedná se orientovaný jednolodní kostel s odsazeným polygonálním závěrem, věží při severozápadní straně západního průčelí a předsíní, uvozenou z dvou stran otevřeným přístavkem v rohu jihozápadním. Ten je ze západu akcentován podvojným hrotitým oknem a z jihu profilovaným hrotitým portálem. K jižní stěně závěru a k jihovýchodnímu nároží hlavní lodi přiléhá obdélná sakristie. Loď je zastřešena sedlovou střechou, na západě zvalbenou a přecházející do pultu předsíně. Věž je zastřešena jehlancovou střechou, přístavek při předsíni také pultem. Stěny lodi a závěru jsou probrány širokými tupě hrotitými okny, dosedajícími na průběžnou podokenní římsu. Kostel je vystavěn z lomového kamene, s opracovanými kvádry v nárožích (armování). Loď i presbytář jsou prosty vnějších opěráků – loď je řešena jako jednolodí s vtaženými pilíři, na které spadá křížová klenba, stejně jako paprsčitá bezžeberná klenba v presbytáři. Předmětem ochrany je kostel Nanebevzetí Panny Marie.