kostel Nanebevzetí Panny Marie

Jednolodní orientovaná stavba s tříbokým závěrem kněžiště a čtyřbokou věží nad průčelím. Boční fasáda s podezdívkou je vpředu prolomena dvěmi malými okny nad sebou, která jsou segmentově zaklenuta se šambránami a lištami. Na S straně je spodní okno částečně slepé, na J straně slepé. Boční fasády jsou dále prolomeny dalšími dvěmi okenními osami s půlkruhově zaklenutými okny se šambránami a okrajovými lištami. Pod prvním oknem na J straně boční vstup, uzavřený dvoukřídlými novodobými dveřmi. Kněžiště je prolomeno 1 + 1 okenní osou, okna půlkruhově zaklenuta, kolem oken šambrána. Na J i S straně presbytáře obdélníkové přístavky (sakristie a skladiště). Přístavky prolomeny na J a S po jedné okenní ose, na J okno obdélné, na S okno segmentově zaklenuté, vždy se šambránou. Štítové zdi přístavků jsou završeny nízkými trojlaločnými štíty s jednoduchými římsami. J štít je prolomen půlkruhově zaklenutou nikou. Na V straně jsou do přístavku prolomeny pravoúhlé vstupy, uzavřené jednokřídlými novodobými dveřmi. V závěru kněžiště v pravoúhlé šambráně zasazena deska s maiuskulním nápisem: „REAEDI FI / 1806 / LÉTA PANIE 1612 NÁKLADEM VROZENEHO PANA B. / VSSE STARSS : KOKORSKIHO Z KOKOR NA LASSKOWIEAI / DERZOWIE GEHOMI RZIMSKÉHO CISARZE VHERS ACZI. / KRALE TRVKSASA GEST TENTO CHRAM BOZIJ ZGRVTV / KE CTI A CHWALE PANA BOHA VSSEMOHVCI BLAHOSLAWE / PANNI MARIE NANEBEWZE MAT GEHO WYSTAWENAV POS“ (movitá kulturní památka rej. č. 011793). Průčelí s mělkým středním rizalitem je prolomeno na svislou osu pravoúhlým vstupem s jednoduchým pilířovým portálem přístupným dvěma stupni. Novodobé dvojkřídlé dřevěné dveře. V nadpraží jedno kruhové okno se šambránou a lištou. Rizalit je členěn lesénami. Hlavní profilovaná římsa odděluje zvonicové patro, které je členěno rovněž lesénami a prolomeno po jedné okenní ose, půlkruhově zaklenutá okna se šambránami a lištami jsou kryta dřevěnými žaluziemi. Na S a J straně jsou nad okny jsou umístěny hodinové ciferníky. Hlavní profilovaná římsa je nad hodinami segmentově vypjatá a nese čtyřbokou helmu završenou makovicí a kovaným jednoramenným křížem. Hlavní profilovaná římsa lodi nese střechu sedlovou, nad závěrem valbovou. Na hřebeni sanktusová věžička se čtyřbokou lucernou, zastřešenou helmou a makovicí. Interiér: kněžiště je zaklenuto konchou a jedním polem pruské klenby mezi pasy. Loď je oddělena od kněžiště půlkruhově zaklenutým vítězným obloukem. Je zaklenuta dvěma plackami mezi pasy do přízedních pilířů s římsovými hlavicemi. Kruchta s plnou dřevěnou poprsní a kovanou mříží. Podvěží je zaklenuto plackou, podkruchtí rovněž plackou. Podvěží odděleno od ostatních prostor kovanou mříží. Z podvěží vpravo vede vřetenové schodiště na kůr. Z kněžiště vpravo vstup do sakristie, vlevo do servisní místnosti. Obě prostory jsou zaklenuty pruskými plackami. Okna kněžiště jsou zasklena vitrážemi (vlevo sv. Cyril, vpravo sv. Metoděj). Dlažba novodobá. Krov: hambalkový krov s dvojitou stojatou stolicí. Materiál: kámen, cihla, tvrdá omítka (břizolit), krytina – plech.