kostel Nanebevzetí Panny Marie

Areál kostela Panny Marie je situován ve východní části historického centra Staré Boleslavi. Jádro areálu tvoří kostel Panny Marie. Stavba spočívá na nízké zděné terase, pravoúhle zalamované, ohraničené kamennou balustrádou. K východní části kostela se připojují trojkřídlé arkády ambitu, uzavírající téměř čtvercové nádvoří. V ose presbyteria je umístěn pískovcový náhrobek biskupa E.D.Kriegra. Před hlavním vstupem do kostela, v západním cípu areálu, stojí bronzová socha žehnajícího Krista na odstupněném podstavci. Severovýchodní část tvoří areál domu čp. 240. V jihovýchodním koutě dvora domu čp. 240 se nachází hospodářské stavení na půdorysu písmene L. Na severovýchodě je zděná zídka s novodobou branou a brankou. Mezi domkem čp. 240 a ambitem vyniká mohutná barokní brána. Dále na jihu navazuje bývalá kaple sv. Benedikta, dnes dům čp. 468 s areálem. Na jihovýchodní straně je úsek ohradní zdi. V jihozápadním rohu se nacházejí zděné přístavby hospodářského zázemí. V jejich blízkosti při ohradní zdi je vsazena výklenková kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého. Předmětem ochrany je areál kostela Panny Marie - kostel, terasa se schodišti, ambit, výklenková kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého, dům čp. 468, ohradní zeď bývalého hřbitova s branou dva litinové kříže (nenalezeny), dům čp. 240, socha Krista a pozemky vymezeného areálu.