kostel Nanebevzetí Panny Marie zv. "Církvička"

Areál hřbitovního kostela je situován na návrší na severní straně města při hlavní silnici směrem na Neveklov na rozlehlém, novodobě několikrát rozšířeném hřbitově nepravidelně obdélného půdorysu. Součástí areálu je kromě vlastního kostela větší východní část plochy dnešního hřbitova (přibližně 4/5 výměry), malá stavba márnice, náhrobek původně rodiny Němečkovy, dva náhrobky v západní části hřbitova a ohradní zeď hřbitova s branou a dvěma otevřenými kaplemi. Přirozenou součástí areálu je i kamenný kříž před branou. Kostel Nanebevzetí P. Marie, nazývaný za starých časů "Církvice Matky Boží" nebo nověji "Církvička", stojí ve staré horní sv. části hřbitova. Stavba je vyzděna téměř výhradně z lomového kamene, jenom klenby a špalety oken a vchodů jsou cihelné. Nové vnější štukové omítky z poloviny 90. let 20. stol. jsou v základní ploše tónovány světleokrovým pískovým odstínem, architektonické články vystupující z plochy (pilastry, římsy, šambrány) jsou smetanově bílé. Orientovaná jednolodní stavba podélného typu sestává z prostorné obdélné lodi s šikmo okosenými vých. kouty po stranách vítězného oblouku a odsazeného užšího stejně vysokého příčně obdélného kněžiště s půlkruhovým závěrem stejné šíře. Do půdorysného obvodu lodi je vtažena téměř celým svým objemem záp. hranolová věž, jejíž dolní část se v exteriéru projevuje pouze mělkým rizalitem v ose záp. průčelí. K záp. straně věže je připojena novější klasicistní drobná předsíňka čtvercového půdorysu s odsazenými a zaoblenými nárožími.