kostel Narození P. Marie

Římskokatolický kostel Narození Panny Marie v Písku se nachází na jihozápadním okraji historického jádra města, v sousedství hradební zdi. Kostel je situován téměř na nejvyšším místě plochy, která byla obehnaná opevněním. Kostel je významným architektonickým, historickým a urbanistickým prvkem ve městě a je pohledově velmi exponovaný. Kostel se nachází na území Městské památkové zóny. Kostel je projektován jako klasické bazilikální trojlodí s pětiboce uzavřeným presbytářem a s dvěma nestejně vysokými věžemi v západním průčelí, vtažených do půdorysu stavby. Vyšší jižní věž (se čtyřmi zvony) měří 74 m a je ukončena barokním ochozem s cibulovou bání. Jsou na ní umístěny věžní hodiny, přenesené v roce 1860 ze zbořené věže píseckého hradu. Před jižní průčelí je přistavěna barokní kaple sv. Jana Nepomuckého. Obdélníková sakristie přiléhá z jižní strany k presbytáři po celé jeho délce. Hlavní loď kostela a presbytáře je zastřešena sedlovou střechou s pětibioce ukončenou střechou nad presbytářem. Sakristie a jižní boční loď jsou zastřešeny pultovou střechou. Boční severní loď trojicí příčných sedlových stříšek navazujících v průčelí na nově vystavěné obloučkové štíty. Jižní kaple sv. Jana Nepomuckého jehlancovou stříškou s lucernou. SZ menší hranolová věž jehlancovou stříškou a JZ vyšší hranolová zvonice cibulovou bání s lucernou a s ochozem. Cibulová báň je až neobarokní z roku 1804. Střechy kostela jsou kryty prejzovou krytinou, věže mají střechy oplechovány. Nad závěrem presbyteria byla asi v roce 1858 postavena sanktusníková věžička. Dnes zde visí zvon sv. Josefa. Exteriér: Fasády kostela jsou pojednány architektonicky shodně, jsou hladké, bez štukových profilací a nároží kostela jsou vyztuženy kvádrovou armaturou. Fasády jsou prolomeny okenními a dveřními otvory. Boční průčelí hlavní lodě a presbytáře jsou ukončeny předsazenou jednoduchou římsou. V SZ průčelí je k hlavní lodi přistavěna malá věž s armaturou v nároží. Věž je ukončena profilovanou korunní římsou, která je ve středu trojúhelníkovitě vydutá. V západním průčelí lodě je situován kamenný hrotitý portál, osazený sem ve druhé polovině 14. století. Portál je orámován lištou a polem kvádrového líce zdiva. V supraportě portálu je osazena reliéfní nápisová deska s textem Anno domini M CCCC LXXXIX / Fundatur turris Per magistrum / Nicolaum Piesnensem Tuere / ab hoste o ihesu amantes nos te (= Roku Páně 1489 byla věž založena mistrem Mikulášem Píseckým. Chraň nás tebe milující, ó Ježíši, od nepřítele.).Reliéfní polopostavy po stranách desky nejsou kvůli již nečitelným nápisům na nápisových páskách jednoznačně identifikovatelné. Na kamenný portál dosedá hrotitý okenní otvor s armaturou. Ve strmém trojúhelném štítu je sitován hrotitý kamenný okenní otvor, který byl zazděn, ve vrcholu zůstalo kruhové větrací okénko. Vedle portálu se nachází velmi úzký dveřní otvor s hrotitým ukončením, za nimi schodiště na kruchtu. Boční severní loď kostela je ukončena třemi obloučkovými štíty nad korunní římsou. fasády prolomena okenními otvory a je zde osazen původní vstupní raně gotický hrotitý portál, bohužel značně poškozený (portál je příbuzný s portálem ve zvíkovské hradní kapli). Fasády presbytáře dosedají na sokl s jednoduchou římsou. Fasády jsou doplněny opěrnými, jedenkrát odstupněnými, jednoduchými pilíři ukončenými sedlovou stříškou. Stěny presbytáře, opěrné pilíře i špalety oken jsou vyztuženy kvádrovou armaturou. Fasády presbytáře jsou prolomeny hrotitými okenními otvory. Okna zaskelna šestihrannými terčíky v ocelových rámech a jsou osazena v hluboké špaletě. Pod středovým oknem presbytáře se nachází zazděný vstupní otvor s hrotitým ukončením. Sakristie má rovněž kvádrové armování v nároží. Jižní fasáda členěna dvěma okenními otvory s polokruhovým ukončením. Okna osazena ve špaletě a jsou bohatě členěna. Východní průčelí s putlovým štítem je v přízemí prolomeno dveřním otvorem v kamenném ostění a nad ním okenní otvor shodný s jižní fasádou. Ve vrcholu štítu je oválný větrací otvor. Celému kostelu, a vlastně i městu, dominuje do jihozápadního nároží vestavěná mohutná zvonice, která je pravidelně členěna čtyřmi římsami. Zvonice je završena mohutnou vysazenou korunní římsou nesoucí kružbové zábradlí ochozu. Zvonice je prolomena pouze šesti drobnými okénky osvětlujícími místnosti v přízemí a v patře věže a schodiště. Zvonové patro je prolomeno ze včech stran rozměrnými hrotitými okny s kamenným profilovaným ostěním. Otvory jsou vyplněny žaluziovými okny. Barokní osmiboká kaple před jižním průčelím kostela má fasády členěny poměrně vysokým soklem a pilastry s římsovou hlavicí v nárožích kaple. Západní a východní fasáda kaple prolomena kazulovými okenními otvory.