kostel Narození Panny Marie

Kostel Narození Panny Marie je situován uprostřed obce při silnici do Malešova, v mírném svahu nad vodotečí. Orientovaný kostel je obklopený hřbitovem, vymezeným ohradní zdí s pilířovou bránou. Na hřbitově se nacházejí náhrobky pocházející převážně z počátku 20. století. Kostel tvoří nevelká obdélná loď a odsazený pravoúhlý, jen mírně protáhlý presbytář. Plochostropá loď je přístupná od západu původním hrotitým portálem a od presbytáře je oddělená hrotitým vítězným obloukem. Presbytář má nepravidelnou klenbu kupolovitého tvaru. Na jeho východní straně je původní hrotité okénko. Loď i presbytář jsou osvětleny novějšími okny s půlkruhovými záklenky. K západní straně lodi asymetricky přimyká pozdně středověká věž, s datací 1563 na záklenku portálu. Z cenných uměleckořemeslných prvků stojí za pozornost pozdně gotické dveře do lodi kostela. Věž byla údajně dodatečně snížená, je završená nízkou mansardovou střechou oktogonálního půdorysu. Střechy presbytáře i lodi jsou sedlové, zakončené valbami. Siluetu kostela doplňuje sanktusníková věžička. Předmětem ochrany je kostel, ohradní zeď s bránou a příslušný pozemek.