kostel Narození Panny Marie

Areál kostela se rozkládá v SV části historického jádra města východně od náměstí na starém, dávno zrušeném hřbitově, změněném dnes na neohrazené travnaté parkovitě upravené prostranství s několika vzrostlými stromy. Z někdejší ohradní zdi hřnitova se dochoval jen krátký úsek SV od kostela při hraně svahu (zeď byla využita jako obvodová zeď níže položené farní kolny). Plocha areálu kolem kostela je rovná, avšak na sev. a vých. straně se terén po několika metrech od paty zdí svažuje krátkými strmými srázy k S směrem k faře a k V do Tovární ul.. Areál sestává z vlastního kostela, dvou soch sv. Jana Nep. (na již. a sev. straně kostela), litinového kříže JV od presbyteria, kamenného kříže JZ od chrámové lodi (před domem čp. 125) a náhrobníku kněze, zasazeného původně v JZ zdi farní kolny (dnes v depozitáři). Předmětem ochrany je: kostel, socha sv. Jana Nepomuckého (J od kostela), socha sv. Jana Nepomuckého (S od kostela), litinový kříž, kamenný kříž, náhrobník kněze a pozemky vymezeného areálu.