kostel Narození Panny Marie s křížem

Jednolodní orientovaný kostel v zásadě obdélného půdorysu, s o něco užším pravoúhlým kněžištěm a předstupujícím opět o něco užším průčelním rizalitem, z nějž vyrůstá osově umístěná hranolová věž zastřešená polygonálním jehlanem, dole rozšířeným, završeným makovicí a křížem. Po obou stranách kněžiště jsou sakristie, z nich jižní přistavěna v roce 1855. Střecha lodi je kryta pálenou taškou bobrovkou, sakristie a věž falcovaným plechem. Kromě průčelí jsou všechna nároží zaoblena. Všechny fasády jsou členěny lizénovými rámy, korunní římsa je bohatě profilovaná a protažená i přes průčelí. Vstup do kostela je osově umístěný, pravoúhlý, nad ním je kruhové okno, vlevo od vstupu je menší vstup vedoucí na kůr a do věže, vpravo od vstupu je pravoúhlé okno, v patře po stranách jsou okna s půlkruhovým záklenkem. Nad korunní římsou jsou úseky trojúhelníkového štítu, který prostupuje věž. Průčelní strana věže je prolomena dvojicí malých okének, výše jsou na všech stranách věže menší půlkruhově zaklenutá okna, nad nimi ciferníky věžních hodin. V bočních fasádách lodi je po třech okenních osách, závěr má po jedné okenní ose. Okna mají v záklenku tvar zaobleného trojlistu a jsou vyplněna figurálními vitrážemi. Vpravo od vstupu na nároží je vyrytý letopočet 1772 a 1948. Závěr je zaklenut českou klenbou, loď je členěna dovnitř vtaženými pilíři s plochými pilastry, které přecházejí v klenební pasy nesoucí 3 pole pruských kleneb. Na západní straně kostela je kruchta nesená dvěma masivními pilíři, mezi nimi je stlačená klenba oblouků. Kruchta oblou vlnou vystupuje do prostoru lodi, zábradlí je plné, zdobené nátěrem imitujícím mramor. Je podklenuta třemi plackami. Sakristie zaklenuty plackami, nad nimi v patře empory otevřené do presbytáře termálními okny. Dveře do sakristií původní, s pravoúhlými kamennými portálky, portál vlevo bohatě plasticky zdobený perlovcem, rozetami a dvěma erby v kartuších. Krov je dřevěný tradiční, ležaté stolice. Ve věži je hodinový stroj a 3 zvony. Barevné vitráže zpodobňují světce – v závěru vlevo Zvěstování Panny Marie, vpravo Madona, v lodi sv. Františekerafinský, sv. Alois, sv. Karel Boromejský na jižní straně a sv. Leopold, sv. Ignác z Loyoly a sv. Jan Nepomucký na straně severní.