kostel Navštívení Panny Marie

Velký, dříve poutní kostel, založený při prameni léčivé vody, stojí při již. okraji vesnice asi 0,8 km od jejího středu (od křižovatky s někdejším zájezdním hostincem) na temeni návrší strmě spadajícího k S ke vsi. Do svahu je vloženo zhruba v ose hlavního vchodu kostela dlouhé několikaramenné přímočaré novodobě upravené schodiště. Stavba je vyzděna pravděpodobně převážně z kamene, ale složení zdivu nelze pod omítkami sledovat. Vápenné omítky, obnovené v 90. letech, jsou v základní ploše fasád smetanově bílé až béžové, tektonické články jsou tónovány terakotově červeně. Podélný, k J orientovaný jednolodní kostel poněkud atypické dispozice se skládá z čtvercové lodě, rozšířené po stranách mělkými obdélnými kaplemi a odsazeného pětibokého presbytáře, k jehož vých. boční straně přiléhá mírně obdélná předsíňka (původně kaple?) s oratoří v patře, k záp. straně symetrický přístavek sakristie. Předmětem ochrany je: kostel, schodiště a pozemky vymezeného areálu. Před vstupní sev. průčelí lodě předstupuje odsazený, vzhledem k podélné ose kostela příčně obdélný kulisovitý přístavek, obsahující uprostřed předsíň a hudební kruchtu, na vých. straně kapli Božího hrobu a na Z vřetenové schodiště. Nad střední díl této přístavby vystupuje dvoupatrová věž. Interiér lodi je zaklenut vysoko vzedmutou čtvercovou plackou na půlkruhových pasech nesených nárožními pilíři, překrytými pilastry a ukončenými úseky římsového kladí. Kaple po stranách lodi jsou sklenuty valeně, klenutí je však rozděleno do dvou samostatných půlkruhových pasů. V kněžišti je valená klenba s trojúhelnou výsečí nad každou stranou pentagonu. Prostory sakristie a předsíňky po stranách kněžiště mají jednoduchou křížovou klenbu bez žeber se štukovými konzolkami v koutech, stejná klenba je na oratoři v patře nad předsíňkou. Kruchta na sev. straně lodi je nesena dvěma mohutnými křížovými pilíři a třemi stlačenými arkádovými oblouky, podkruchtí s předsíní a postranní kaplí je zaklenuto čtyřmi poli křížových kleneb. Pro exteriér kostela je charakteristická bohatá a malebná skladba stavebních objemů různé formy a velikosti, výrazně se při modelaci vnějšího pláště uplatňují zejména široké konkávně v půlkruhovém oblouku prohnuté plochy, spojující loď se sev. obdélným přístavkem předsíně a věže. Architektonické členění jednotlivých fasád je vcelku jednoduché. Z horizontálních prvků je vyvinut pouze sokl obložený pískovcovými deskami a průběžná profilovaná korunní římsa, obíhající bez přerušení obvod celé stavby. Hladké pilastry s trojdílnými římsovými hlavicemi, jejichž horní část tvoří zalomení profilu hlavní římsy, rytmizují hladkou plochu fasád a rámují nároží. Nároží lodi, rozšířené postranními kaplemi, jsou čtvrtkruhově zaoblena. Obdélná segmentově sklenutá okna v kněžišti a lodi mají místo šambrán úzké iluzivní malované rámy, okna v ostatních částech kostela jsou rámována plochými lištovými šambránami s uchy v rozích. Bohatěji komponována je monumentální kulisa vstupního sev. průčelí, rozčleněného pilastry do tří polí. Střední pole, zdůrazněné sdruženými pilastry, tvoří mělký rizalit v šíři věže. V ose rizalitu je zasazen pravoúhlý portál v pískovcovém profilovaném ostění s nadpražní štukovou supraportou, završenou segmentově prohnutou římsou. Nad vchodem je prolomeno velké obdélné segmentem sklenuté okno v náročně utvářeném orámování s parapetní výplní a suprafenestrou. Postranní úseky fasády pročleňují velké půlválcové niky, jejichž konchy vyplňují štukové mušle. Nad hlavní římsu vystupuje nízká atiková zídka, flankovaná jehlancovými obelisky a kamennými koulemi. Střední čtyřboká hranolová dvoupatrová věž, přepásaná výrazně profilovanou kordonovou římsou, je rámována nárožními pilastry, její stěny jsou prolomeny velkými segmentově sklenutými okny s lištovými šambránami s uchy a kapkami a obloučkově vykrajovanými dekorativními útvary v nadpraží. V dolním patře je jediné okno na sev. straně, horní zvonicové patro se otevírá okny do všech čtyř stran. Věž je ukončena jehlancovou mansardově podlomenou střechou krytou dříve bobrovkami, dnes plechem. Valbové střechy nad kostelem i postranními přístavky jsou pokryty novými jednoduchými bobrovkami. Nad střechu presbytáře vystupuje oktogonální oplechovaný sanktusník s lucernou, krytý cibulovou stříškou. Velmi podrobný popis kostela viz v dokumentaci G.A. z r. 1986.