kostel Nejsvětější Trojice

Východně od náměstí na uměle navršené plošině nad a podél silnice na Choceň, s průčelím k náměstí, jednolodní, se širokým pětibokým presbytářem a čtvercovou sakristií v závěru a představěnou hranolovou věží na vstupní západní straně. Zděný, omítnutý v zákl. okrovém odstínu, s bílými architektonickými články a opěrnými pilíři. Střecha sedlová, krytá mědí v rovnoběžně falcovaných pruzích, se sanktusovou osmibokou lucernou s hrotitou arkádou a jehlancovým zakončením, dole rozšířeným a nahoře korunovaným koulí se špicí. Střecha věže z širší čtyřboké základny přechází do oktogonálního jehlance s koulí a křížem ve vrcholu. Věž, podobně jako celá stavba, má vysazený, nahoře profilovaný pískovcový sokl a odstupněný hrotitý portál s vybranými špaletami po stranách oblounu, který je vrcholu přetínavý. vstupní portál korunuje nahoře pískovcový kříž, nad kterým je posazeno sdružené obdélníkové okno s dvěma třílistými ukončeními, nad každým křídlem. Dvě horizontální římsy (v poloviční vzdálenosti výše přízemí) vymezují partii mezipatra s kruhovým oknem v prostředku čelního pole. Nahoře výrazně převýšené patro má ze tří stran vysoká a nepříliš široká hrotitá okna a též s goticky vybranými bílými špaletami a s dřevěnými, nahoře kružbovými, dole obdélníkově členěnými a uprostřed žaluziovými výplněmi. Nad těmito okny až k hlavní římse jsou postaveny novější kruhové ciferníky. Nároží zdobí bílé pilastry, s uprostřed vpadlými plochami. V každé vrstvě zvlášť a v hlavní římse ukončeny hlavicovým vysazením. Po obou stranách lodi hrotitá okénka s bílou špaletou a pískovcovými parapety. Obdobná, avšak větší okna jsou po bocích (2x4 okna), v každém poli, vymezeném vysokými, 2x odstupněnými opěrnými pilíři s pultovými pískovcovými stříškami. Opěráky má rovněž sakristie - jednoduché, s vysokými sokly. V plochách k jihu vstup, k severu malé hrotité okénko a k východu sdružené dvojokno stejných rozměrů. Jižní boční vstup má ve 3. ose i loď kostela, nad ním okno zkrácené. Celý kostel má jednotně profilovanou korunní římsu. Vstup do suterénu pod věží se segmentově klenutou předsíní. Od ní vlevo je obdélný pískovcový portál vstupu na věž. Schodiště jednoramenné, v obou koncích stočené, dřevěné. Ostění vstupu na kruchtu: obdélné, hřebenová profilace. Síňový jednolodní prostor má dřevěný trojdílný strop vestavěný do krovu, s plochým středem a šikmými boky, podepřený dekorativní trámovou konstrukcí. Podkruchtí plochostropé, dřevěný lištovaný záklop. Poprseň kruchty dřevěná, kazetová. Hrotitý triumfální oblouk, v presbytáři žebrová klenba. Žebra subtilního hruškového profilu na jehlancových konzolách. Menší čtvercová sakristie v závěru má křížovou klenbu z mohutnějších hruškovcových žeber. V oknech sklomalby z 1. pol. 20. stol.: zleva: sv. Antonín, sv. Jiří, Ježíš v zahradě Getsemanské, P. Maria, sv. Augustin, sv. Josef. (zkrácený popis dle M. Dobreva , celý viz pův. evid. list.)