kostel Nejsvětější Trojice

Kostel Nejsvětější Trojice je jednolodní orientovaná stavba (převážně smíšené zdivo, nároží zpevněná kvádrováním) s obdélnou lodí, vysokou hranolovou věží (převážně cihelné zdivo) při Z průčelí a s odsazeným polygonálním presbytářem, ke kterému na S přiléhá stavba čtvercové sakristie v patře s oratoří. Pod presbytářem přiléhá ke stavbě Rohanská pohřební kaple. Střecha lodi je sedlová, nad presbytářem zvalbená krytá eternitovými šablonami. Střecha věže (v základu valbová střecha přecházející do štíhlého jehlanu s lucernou s jehlancovou stříškou) i jehlancová stříška sanktusníku na hraně presbytáře jsou kryté plechem. Hlavní vstup do kostela hrotitým portálem se nachází v Z podvěží patrové, nepatrně se zužující věže, nad kterým je prolomeno kruhové okénko (s rotující plaménkovou novogotickou kružbou) a osazen kovový (červeně polychromovaný) Rohanský erb s datací A:D: 1865. Jednotlivá patra od sebe oddělují římsy, kryté plechovou stříškou. Poslední patro je ukončeno lunetovou korunní římsou. Vedlejší vstupy do kostela (hrotitými portály na S i J straně) jsou prolomeny pod 2. okenní osou od Z. Stěny lodi i stěny presbytáře jsou členěny vysokým odsazeným soklem, prostou korunní římsou a řadou hranolových opěráku, které jsou kryty kamennými sedlovými stříškami (2 V kamennou deskou). Loď je prolomena z každé strany pěti okenními osami, presbytář 4 okenními osami (okno v ose je zazděné), v podobě štíhlých hrotitých oken s kružbou se 2 jeptiškami. Loď kostela je klenutá valenou (lomenou) klenbou se 4 páry trojbokých výsečí, presbytář ještě pozdně gotickou hvězdovou klenbou.