kostel Nejsvětější Trojice

Kostel Nejsvětější Trojice stojí na travnaté ploše, na níž se původně nacházel hřbitov, zrušený kolem r. 1800. Plocha je udržována, avšak žádné náhrobky se zde nedochovaly. Jedná se o trojlodí halového typu na obdélném půdoryse, k němuž je na východě připojen polygonální presbytář a dále v ose rovněž polygonální sakristie (která sloužila jako presbytář starší stavby). Mezi jižní stěnu lodi a presbytář je vsunuta výrazná věž. Na západě je loď rozšířena o dvě obdélné předsíně. Střecha je sedlová, na západě ukončená štítem; krytinu tvoří prejzy. V ploše střechy jsou umístěna tři střešní okénka a přibližně v polovině délky hřebene se nachází barokní sanktusník, krytý mědí. Zdivo je smíšené. Stěny lodi jsou členěny soklem a opěráky a završeny profilovanou korunní římsou; otevírají se třema páry oken. Okna jsou opatřena novogotickými kružbami různých typů, jejichž tvarosloví vychází z pozdní gotiky, výplň tvoří čiré sklo lité do šestiúhelníků. Presbytář je pětiboce ukončený, v ose je k němu připojena sakristie, dosahující přibližně nadpoloviční výšky presbytáře. Její stěny člení pět opěráků a čtyři okna, z nichž jedno (na jižní straně) je slepé. Jedná se o původní lomené okno s profilovaným ostěním. Ostatní okna jsou bez ostění, v jednoduchých otevřených špaletách. Střecha sakristie je valbová, přisazená k presbytáři, na východní straně jehlancovitě ukončená. Je kryta prejzy. Presbytář je rovněž pětiboce ukončen, má šest oken s novogotickou kružbou. Západní průčelí je členěno třemi oblouky slepé arkády a čtyřmi pilastry, vynášejícími prolamované kladí. Patky pilastrů splývají s mohutným soklem. V polích arkády se nacházejí kruhová okénka, opatřená kružbou. Průčelí je završeno trojúhelníkovým štítem, v jehož hlavní ose se nachází kruhové okénko s kružbou - čtyřlistem. Štít je završen křížem. Průčelí se v ose otevírá renesančním portálem, v jehož cviklech jsou umístěny dva erby. Výplň tvoří dvoukřídlá vrata, pobíjená hřeby. K jihozápadnímu nároží lodi se váže jižní předsíň. Má pultovou střechu, krytou prejzy; v jižní stěně se nachází půlkruhově ukončený portál s dřevěnou dveřní výplní, dekorovanou klasicistními sluncovými obrazci. Dveře mají skleněný nadsvětlík a jsou natřeny žlutým až okrovým nátěrem. Východní a západní stěna jsou nečleněné. Severní předsíň, symetricky umístěná při severozápadním průčelí, má identické členění. Věž, vsazená mezi jižní stěnu lodi a presbytář, má dvě patra. Jižní stěna se otevírá pravoúhlým portálem s pískovcovým ostěním v jižní stěně, nad nímž je umístěno okénko v podobě čtyřlistu. Identické okénko se nachází ve východní stěně věže v úrovně oken presbytáře. Předmětem ochrany je kostel - stavba a pozemek č.parc. 83.