kostel Nejsvětější Trojice

Drobná stavba sestávající z lodi ve tvaru položeného hranolu, půlválcového presbytáře o stejné výšce jako loď a hranolové věže. Loď je po obou stranách prolomena trojicí obdélníkových oken segmentovým nadpražím. Okna jsou orámovány šambránami s ušima a vrcholovým klenákem. Výplně tvoří dřevěné tabulkové rámy se zvýrazněnou vertikálou uprostřed a příčlí v horní třetině výšky. Tytéž okna, avšak již bez vrcholového klenáku jsou umístěna (vždy jedno na každé straně) na bocích presbytáře, který je jen o trochu užší než loď. Tektonické prvky jsou v barvě bílé, zatímco ostatní omítané plochy byly původně pravděpodobně v barvě žluté. Výrazným výtvarným prvkem hlavního průčelí jsou dvoukřídlé dveře s diagonálně kladenými prkénky směřujícími vzhůru s půlkruhovým okénkem odděleným od dveřního otvoru trámkem v nadpraží. Dělení půlkruhového okna je radiální, v počtu pěti kruhových výsečí. Dále se v této přízemní části věže nalézá malý kruhový otvor s profilovaným orámováním a výplní dělící kruh na čtyři shodné části, přičemž jsou příčle oproti svislé ose pootočeny o 45 stupňů. Tytéž kruhové otvory jsou zopakovány i na krajních částech hlavního průčelí, tj. na čele lodi, kde jsou však slepé. (Pokračování popisu na DL.) Zvonicové patro věže má otvory po třech stranách podobné otvorům na lodi, s tím rozdílem, že výplň tvoří dřevěné žaluzie. Nad těmito okny jsou znova umístěny malé kruhové otvory, pro změnu zase v celé tloušťce zdiva. Věž je zastřešena čtyřbokým oplechovaným jehlanem, na kterém se projevuje napojení námětků na krokve. Zastřešení lodě skládanou krytinou (bobrovky) je v podstatě sedlové, avšak v místě věže zkosené nerovinnou valbou. Presbytář kostela je kryt částí kužele navazujícího na příčný profil zastřešení lodi, krytinu proto tvoří také pálené keramické tašky.