kostel Panny Marie

Kostel stojí ve střední části obce, kde spolu s obytnými objekty uzavírá východní stranu rozlehlé obdélné návsi. V blízkosti kostela na západní straně 2 staré listnaté stromy. Kostel je orientovaný, obdélná loď poměrně krátká s delší osou ve V- Z směru. Užší presbytář složený z lehce příčně obdélného pole a závěru na půdorysu třech stran pravidelného osmiúhelníka. Ke středu západního průčelí lodi přiléhá věž, jež má svoji samostatnou východní stěnu založenou až ve 2. patře (přízemí slouží jako předsíň, z 1. patra vstup na kruchtu, ze 2. patra do půdy lodi, v posledním 3. patře zvonová stolice a pod korunou hodinové ciferníky). Při severním boku presbytáře lehce obdélná sakristie. Do koutu mezi severní stěnu věže a západní zeď lodi vložený pravoúhlý přístavek se schodištěm do 1. a 2. patra věže. K jižní fasádě lodi přistavěna drobná obdélná předsíň (přístupná pouze z podvěží). U celé severní stěny lodi úzký obdélný přístavek rozdělený na 3 prostory – východní má funkci předsíně u vstupu do sakristie, střední propojený s interiérem lodi (ze strany lodi tu vznikl výklenek, kde mohl být třeba Boží hrob) a západní využívaný jako sklad. Sedlová střecha lodi krytá pásy pozinkovaného plechu (pod ještě zachovaný šindel), hřeben sedlové střechy presbytáře položen níže než u střechy lodi, nad stěnami závěru valby. Krytina z pozinkovaného plechu, valby kryté eternitovými šablonami. Věž zastřešena poměrně subtilní a mírně vertikalizovanou cibulovou bání bez lucerny, na hrotnici makovice a kříž, krytina z měděného plechu. Podélné stěny ukončeny zděnou římsou se složitějším štukovým profilem. Omítky fasád štukové bez členění. V jižní a severní stěně dvě na výšku obdélná okna se segmentovým záklenkem. Fasáda presbytáře postrádá jakékoliv členění. Celá severní fasáda zakrytá sakristií. Líc jihovýchodní, východní a přilehlé části severovýchodní stěny závěru po celé výšce šikmý (skarpovitě). Od jihu je interiér osvětlený jedním na výšku obdélným oknem s omítnutým ostěním a segmentovým záklenkem. V JV a SV stěně závěru termální okno s mírně deformovaným obloukem. Korunní římsa věže položena zhruba ve výšce hřebene střechy lodi, zděná se složitějším štukovým profilem. Omítky fasád štukové bez členění, v ose západní stěny vstup v jehož nice je osazeno žulové hladké ostění se segmentem. Přízemí bez oken; V 1. patře věže na západní straně jednoduché kasulové okno, ve 3. patře na Z, J a S straně na výšku obdélné okno se segmentovým záklenkem s prkennými žaluziemi. Ve východní stěně 2 drobná na výšku obdélná okénka, v rovině korunní římsy na Z, J a S straně kruhový plechový ciferník.