kostel sv. Mikuláše

Kostel se nalézá v severovýchodní části města, nedaleko náměstí a mostu přes řeku Vltavu. Síňové trojlodí s nápadně úzkými bočními loděmi, s pětiboce zakončeným presbytářem nepatrně vysunutým z osy, s masivní hranolovou věží, se sakristií v přízemí na severu a s oratoří na jižní straně presbytáře a se dvěma obdélnými otevřenými předsíňkami po obou stranách trojlodí, při západní straně věže válcové schodiště. Opěráky presbytáře dvakrát odstupněné, hrotitá okna s kamennými kružbami, ve věži malá obdélná okénka a čtyři velká hrotitá okna s pozdně gotickými kružbami. Presbytář o dvou polích a pětibokém závěru sklenut krouženou klenbou, jejíž přetínající se žebra vytvářejí složité síťové obrazce v závěru přípory. Na jižní straně presbytáře pozdně gotické sedile z konce 15. století se šroubovitě kanelovanými polosloupy po stranách, zakončeno segmentově vpředu s oslím obloukem, v horní části pravoúhle rámováno. Na severní stěně presbytáře současně pravoúhlý sanktuář a sedlový portál s profilovaným ostěním do sakristie, sklenuté valeně. Triumfální oblouk mírně hrotitý, bohatě profilovaný hruškovci a výžlabkem. Trojlodí sklenuto síťovou klenbou na tři páry štíhlých osmibokých pilířů. Kruchta otevírající se do trojlodí čtyřmi hrotitými oblouky, podklenuta síťovou klenbous přetínajícími se žebry. Boční předsíně sklenuty pozdně gotickými hvězdovými klenbami, v jižní předsíni hrotitý portál s profilovaným ostěním, na severní straně hrotitý portál s jednoduše vyžlabeným ostěním. Dodatek: Složitě ztvárněné pozdně gotické opěráky presbytáře završené kombinací pultu a stříšky se střídají s dvojdílnými lomenými okny s pozdně gotickými kružbami. V lodi jsou čtyři lomená okna s kružbami, jediné je trojdílné. Obdélné otevřené předsíňky po severní i jižní straně lodi. V kněžišti vybíhají jemná vyžlabená žebra z rozmanitě a velmi složitě ztvárněných členitých patek, jež jsou v samotném závěru podchyceny polygonálními příporami s proláklými stěnami. Kroužená klenba s přetínanými částečně přímými žebry, ve vrcholnici klenby jsou vloženy tři čtyřlisty. Sedlový portál s jemně zčásti ploše profilovaným ostěním nahoře i dole přetínaným vede do sakristie v podvěží. Po jižní straně se připojuje ku kněžišti obdélný patrový přístavek s dvojicí křížových polí, související s oratoří. Neobvyklá profilace vítězného oblouku je odvozena z vykrojeného zploštělého hruškovce, přerušuje ji složitě ztvárněná konzola, jíž odpovídá výklenek završený schematizovaným baldachýnem. Po severní straně nad výběhy klenby je patrno předstoupení zdiva věže, podchycené drobnými krakorečky. Lehce obdélná loď má podélnou osu lehce posunutou oproti kněžišti k severu. Pogotické trojlodí se síťovou a hvězdovou klenbou s drobnými žebírky a žebrově síťově podklenutou kruchtou s přetínanými žebry a se čtveřicí tupě zalomených profilovaných arkád. Kostel původem ze 13. století, růst - nynější stavby nebyl dosud plně objasněn. Presbytář byl zaklenut v roce 1488, ale portál do sakristie je značně pozdější až z raného 16. století. I trojlodí je pozdně gotické, okenní kružby, předsíně, podkruchtí, klenby lodi až pogotická z roku 1583, oratoř barokní.