kostel Panny Marie Sněžné

Kostel je zděný, jednolodní, na obdélném půdorysu, s hranolovou věží v severním průčelí a trojboký presbytářem. Je situován ve svažitém terénu. Severní průčelí (vstupní) chrání v dolní části kamenný neomítaný sokl, který obíhá celý kostel. Ve střední části fasády předstupuje věž. V její severní stěně se nachází vstup do kostelní lodi - dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, každé křídlo člení dvě obdélné výplně. Na pravém křídle dveří je kovaná klika se štítkem. Dveře jsou zasazeny v pravoúhlém portálu s ozdobnou profilací a mohutnějšími patkami, nad portálem se zvedá trojúhelný tympanon na dvou volutovitých konzolách. Nad ním je v ose v hluboké špaletě s plastickým hlavním klenákem půlkruhově zakončené dřevěné okno, dělené třemi vodorovnými a třemi svislými příčlemi na 16 tabulek a poutcem oddělená horní část pak sluncovitě uspořádanými příčlemi na čtyři pole. V okenní špaletě se před oknem nachází socha sv. Jana Nepomuckého, stojící na nízkém hranolovém podstavci. Světec má mírně nakročenou pravou nohu. Je oděn v albu a ornát, členěné na převážně svislé záhyby. Ornát splývá přes obě ruce světce, má ozdobný dolní lem. Oděv doplňuje almuce, sepnutá u krku. Na hrudi má zavěšený řetěz s kulatým medailónem, na něm je rovnoramenný kříž. Pravá paže ohnutá v lokti je zdvižená vzhůru - chybí dlaň. Levá tuka přidržuje u těla krucifix. Kříži chybí horní část svislého břevna. Na hlavě má biret. V jižní stěně věže je ve stejné úrovni jako okno se sochou další okno ve špaletě, s profilovanou parapetní římsou a bílým orámováním, členění okna stejné jako u okna předchozího. Poté následují další dvě téměř shodně vysoká podlaží věže, oddělená profilovými římsami, přičemž spodní římsa je plynulým pokračováním římsy celého kostela. Ve středním patře věže je ve všech stěnách centrálně umístěn kulatý otvor s hodinami, na severní straně je umístěn ve vpadlém poli tvaru rovnoramenného kříže. Východní stěna je v tomto mstě prolomena vstupem na půdu lodi. Horní patro věže je členěno lizénovými rámy, v každé stěně půlkruhově zakončené okno s hlavním klenákem, přecházejícím z horní lizény. Okna kryjí dřevěné okenice, v horní části se žaluziemi. Střecha věže je jehlancová, ve střední části osmistěnná, s půlkruhově zakončeným okénkem vždy v ose. Krytina - červeně natřený plech. Na vrcholu střechy je makovice s kovaným křížem. Ten má ramena ukončena trojlistem, kolem křížení ramen je mřížka tvaru čtyřlistu, diagonálně protnutá. Severní průčelí kostela je kromě věže tvořeno ještě stěnou lodi. Vpravo od věže je bez otvorů členěná pouze dvěma pilastry, římsou nad pilastry a profilovanou hlavní římsou. Na levé straně je stěna lodi a rovněž východní stěna věže téměř celá zakrytá patrovou přístavbou schodiště na kruchtu. V dolní části je vstup dvoukřídlými dřevěnými dveřmi rámové konstrukce s obdélnými výplněmi, v pravoúhlém kamenném ostění. Pod hlavní římsou je malé dřevěné okno s půlkruhovým zakončením v hluboké špaletě, členěné do kříže. Nad hlavní římsou vrcholí na obou stranách severní průčelí lodi atikovým nástavcem, napojujícím se šikmo na obou stranách na věž. V obou nárožích tohoto nástavce je hranolový sloupek s římsovou hlavicí. Trojosé západní průčelí lodi je jednoduché, členěné pouze soklem, hlavní římsou a okny. Okna jsou obdélná půlkrruhově zakončená, dřevěná, dvoukřídlá, ve špaletě. Poutec je rozděluje na dvě poloviny, každé křídlo má vždy po šesti tabulkách, druhý pak odděluje hlavní oblouk, členěný pěti příčlemi sluncovitého uspořádání.. Okna lemuje šambrána a parapetní římsa. Trojstěnný presbytář má zkosené boční stěny bez otvorů, v rovné střední je pak pravoúhlý kamenný portál. U paty východní zdi je hranolový do zdi zasazený náhrobek. Má vysoké patky, stojky zdobí obdélné pole - nahoře ve středu vypouklé, pole dovnitř probrané. Jde o dnes zazděný vstup do presbytáře sakristie, která na něj kdysi navazovala, dnes již neexistuje. Východní průčelí lodi je stejné jako západní. Na jeho jižním konci je ve výšce cca 2,5m umístěn ozdobný náhrobek s dvěma obdélnými poli, v levém s německým nápisem na 9 řádků, v pravém na 8. Na severní straně fasáda končí východní stěnou přístavby schodiště. Kostel má sedlovou střechu, krytina bobrovky. Interiér je plochostropý, pouze předsíň je zaklenuta plackou. Prostor presbytáře má vyvýšenu podlahu s částečně dochovanými dlaždicemi, lépe dochované jsou v předsíni, kde je dochována dlaždice s nápisem: KUNNESDORER/CHAMOTTE & THONWAREN-FABRIK/KUNNERSDORF-FRIEDLAND I. b.. Uprostřed střední stěny presbytáře je segmentově zakončená nika zazděného vstupu do sakristie. Na severní straně lodi je dřevěná kruchta, nesená ozdobně vyřezávanými dřevěnými sloupy. Zábradlí kruchty je složeno ze subtilních dřevěných kuželek, skládaných do třech polí a oddělených dřevěným hranolovým sloupkem. Horní a dolní okraj zábradlí tvoří profilovaná dřevěná římsa. Přístup na kruchtu je zvnějšku, v přístavku, po dřevěném točitém schodišti, zakončném podestou s vyřezávaným sloupkem. Ve východní a západní stěně předsíně je půlkruhově zakončená nika, u té východní se nachází nízká mříž, tvořená ozdobně kovanými pruty a kasičkou. Vstupní dveře mají z vnitřní strany ozdobně kovanou kliku se štítkem, kované panty, závěsy a zarážky. Vyšší podlaží věže a půda jsou přístupné po žebříkovém schodišti. Krov je poměrně jednoduchý, vaznicové soustavy s kleštinami.