kostel Panny Marie Vítězné

Kostel je na půdorysu kříže. K obdélné lodi se pojí stejně široké čtvercové presbyterium s tamburem a kupolí. Do presbyteria se po stranách otvírají dvě boční osmiboké kaple sv. Hilaria na jihu a sv. Feliciana na severu, obě s kopulemi. Čtvrté rameno vytváří sakristie, nad kterou je čtvercová věžička. Dnešní stavba vznikla spojením dvou podélných hmot s trojicí oktogonálných útvarů ve střední části. Byl tak vytvořen symbolický kříž téměř řeckého typu, kde dominantní postavení zaujímá střední prostor sloužící jako presbytář.Ten vrcholí mohutnou kopulí, ve které je malba K. D. Asama Triumf katolické víry v Čechách. Loď je obdélná, zaklenutá stlačenou valenou klenbou, na západním průčelí je nad portálem těžký štít, ozdobený sochami sv. Václava a dvou andělů. Ve štítě je reliéf s vyobrazením Dominika a Jesu Maria na koni, žehnajícího v bitvě císařským a ligistickým vojskům, pod výjevem je latinský nápis: "DA MIHI VIRTVTEM CONTRA HOSTES TVOS: MONSTRA TE ESSE MATREM. REDDITE! QVAE SVNT CAESARIS. CAESARI; ET: QVAE SVNT DEI, DEO." Loď i sakristie jsou kryty sedlovou střechou. Střední kupole nad čtvercovým presbytářem je s vysokým tamburem a je vybudována pomocí pendantivů opřených do obvodových zdí. Tambur není posazen přímo na pendantivy, ale odsazen, takže se zde objevuje ochoz chráněný dřevěnou balustrádou se zpevňujícími pilířky Ve cviklech pendantivů jsou v ostře tvarovaných štukových rámcích postavy čtyř evangelistů. Tambur člení svazkové pilastry na vysokém soklu se stylizovanou kompozitní hlavicí, které nesou a oblamují mohutnou a značně vyloženou římsu, nad níž je sféra oválné kopule. Jednotlivé plochy mezi pilastry prolamují okna s trojlistým závěrem. Obě boční osmiboké kaple jsou zaklenuty kopulí bez tamburu, s poměrně velkou lucernou. V kapli sv. Feliciána je Rainerova freska karmelitána Dominika a Jesu Maria, v kupoli kaple sv. Hilaria pak freska Johanna Adama Schöpfa s námětem bitvy na Bílé hoře.