kostel Povýšení sv. Kříže

Orientovaný kostel se nachází ve V části historického jádra města. Stojí volně uprostřed oválného pozemku, jenž je patrně reziduem někdejšího hřbitova. V dnešní podobě pozdně gotické síňové trojlodí s pětiboce uzavřeným presbytářem a s obdélnými prostorami sakristie a oratoře po stranách. Po stranách trojlodí jsou obdélné kaple, před západním průčelím je představena hranolová věž. Fasády i interiér regotizovány. Pouze okna presbytáře mají původní gotické ostění a osové okno i původní kružbu. Závěr je zaklenut původní gotickou křížovou žebrovou klenbou ukončenou paprsčitě. Trojlodí zaklenuje devět polí křížových žebrových kleneb na pilířích. V západní části lodi se nachází renesanční kruchta. Předmětem ochrany je kostel a příslušné pozemky.