kostel Povýšení sv. Kříže

Areál sestává z kostela Povýšení sv. Kříže, plochy bývalého hřbitova a historických konstrukcí bývalé fary zčásti dochovaných v moderní přístavbě (jižní a východní obvodové zdivo). Dnes kulturní zařízení "Atrium". Kostel je obdélná orientovaná stavba, kněžiště a kruchtová část zúženy, nároží zaoblena. Hlavní průčelí vrcholí štítem s trojúhelným tympanonem a volutovými křídly. Bohatě zdobený hlavní pískovcový portál. Severovýchodně přiléhala budova fary a sakristie (1962 zbořeno, zachovány jižní a východní obvodové zdi). Kostel byl "odsvěcen" r. 1873. Při kostele byl hřbitov, založený r. 1680. /První projekt na rekonstrukci byl zpracován v r. 1961, později přeřešen (ing. arch. Jaroslav Koreček (SÚRPMO), arch. Ivo Bílý. V roce 1977 byla rekonstrukce zahájena. Někdejší chrámová loď byla přeměněna v koncertní sál, k baroknímu základu přibyla moderní přístavba, v jejímž východním křídle je výstavní síň./ - www.atriumzizkov.cz