kostel Povýšení sv. Kříže

Areál kostela Povýšení sv. Kříže se nachází v předhradí východně od budovy hradu a sestává ze stavby kostela, márnice se stanovou mansardovou střechou, ohradní a opěrné zdi. Zděná, omítaná, orientovaná stavba se skládá z předsazené hranolové věže, podélného jednolodí a polygonálního presbytáře s opěrnými pilíři. K lodi a presbytáři se přimyká celkem pět přístaveb - k presbytáři od severu panská oratoř, od východu sakristie, od jihu druhá sakristie, k jižní straně lodi boční kaple a předsíň před gotickým hrotitým portálem, atypicky situovaným v těsné blízkosti jihozápadního koutu lodi. Východní přístavby zakrývají gotické opěrné pilíře presbytáře. Západní průčelí se otevírá ústupkovým portálem. Fasády se vyznačují kombinací jednoduchého neslohového pláště s barokními prvky. Střechy jsou převážně sedlové, na rozhraní lodi a presbytáře vystupuje sanktusová věžička. Presbytář má žebrovou klenbou, loď plochý strop, mezi nimi je hrotitý vítězný oblouk z tesaných kvádrů. Východní sakristie a kaple po jižní straně lodi a podvěží mají valenou klenbu, ostatní přístavby jsou plochostropé. Předmětem ochrany je kostel, márnice, ohradní a opěrná zeď a příslušné pozemky.