kostel Proměnění Páně

Nad obcí v lese, na vrchu Křesovec při obci Pacelice se nachází opuštěný barokní poutní kostelík Proměnění Páně. Jednolodní orientovaný kostel má segmentově zakončený presbytář který je sklenut pruskou klenbou, loď plochostropá s fabionem. Po stranách kostela (na jihu a na severu) jsou dvě předsazené kaple zaklenuté kupolí. Jednolodní orientovaný kostel se segmentově ukončeným presbytářem a s dvěma postraními kaplemi (na severu a na jihu). Kostel je zastřešen sedlovou střechou s valbením v závěru. Dvě postraní kaple jsou zastřešeny valbovou střechou. Střecha je kryta prejzovou krytinou. Nad střechou, ve vrcholu zvalbení se nachází šestihraná sanktusová vížka, která je oplechována a završena cibulovou báňkou. Vížka je otevřena okenními otvory. Fasády jsou pojednány architektonicky shodně, se zvýrazněným soklem, s profilovanou korunní římsou s kladím po celém obvodě kostela. Výrazněji je pojednáno vstupní západní průčelí s atikovým štítem. Průčelí je po stranách lemováno sdruženými pilastry dosedající na převýšený sokl s profilací a jsou ukončeny jednoduchou hlavicí. Mezi pilastry je prolomen pravoúhlý vstup v kamenném ostění a se zvýrazněnou nadpražní profilovabou římsou (supraportou). Vstup je zazděný. Nad vstupem se nachází slepý otvor se sedlovým ukončením a profilovanou šambránou, s vrcholovým klenákem. Otvor dosedá na mírně předsazenou podokenní římsu. Průčelí završuje nad korunní římsou atikový štít s trojúhelným profilovaným frontonem ve spodní části. Atikový štít má po stranách projmuté hrany a je ukončen projmutou profilovabnou římsou. Plocha atikového štítu je hladká. Na některých místech opadává omítka, je vidět cihelné zdivo. Jižní i severní fasáda je členěna okenními otvory, od západního průčelí - kruhové, se segmentovým ukončením, dále se segmentovým ukončením a u východního závěru opět kruhové. Okna jsou v profilovaných šambránách. Výplně otvorů ve většině případů chybí a nebo jsou zazděna. Jižní fasáda je v přízemí prolomena kamenným portálem, opět zazděným. Obě postraní kaple mají fasády členěny lizénovým rámem, korunní profilovanou římsou a slepými malými otvory ve štukové šambráně. Segmentový závěr presbytáře je hladký, bez profilací a členění.