kostel Stětí sv. Jana Křtitele s ohrazením

Areál farního kostela Stětí sv. Jana Křtitele se nachází jihozápadně od náměstí, v jižní části městečka. Areál je rozložen podél hlavní silnice (č. 14) vedoucí od Nového Města nad Metují k Rychnovu nad Kněžnou, na mírně vyvýšeném prostranství, svažujícím se na severní straně ke korytu říčky Bělé, protékající před hlavním průčelím kostela. Kolem kostela se z východní, jižní a západní strany původně rozkládal dnes již zaniklý a nečitelný hřbitov. Severnovýchodně od kostela, v jeho těsné blízkosti, stojí památkově chráněná budova fary čp. 203 (rč. 2432). Součástí areálu jsou farní kostel Stětí sv. Jana Křtitele, pohřební kaple a zděná opěrná zeď obíhající po hranicích bývalého hřbitovního areálu. Stavba kostela není orientována, jeho podélná osa je položena přibližně od severu k jihu. Jižně od kostela, na jeho prodloužené podélné ose je situována pohřební kaple. Někdejší ohradní, dnes spíše opěrná zeď, jejíž koruna je dnes v celém svém průběhu v úrovni navýšeného terénu, opisuje zhruba oválný půdorys s podélnou osou ve směru západ - východ. Na severní straně je vázána k severovýchodnímu nároží kostela, před něž obloukem mírně předbíhá. U protějšího severozápadního nároží je přerušena krátkým, pozvolna se svažujícím a tudíž opěrnou zdí nepodchyceným terénem.