kostel sv. Ambrože

1) kostel sv. Ambrože 2) ohradní zeď Kostel stojí osamoceně asi 2 km severovýchodně od Přeštic, situován do mírného svahu v blízkosti řeky Úhlavy, ze všech stran obklopen ohradní zdí. Dnešní samota s kostelem a myslivnou je místem zaniklé stejnojmenné vesnice, která byla již roku 1239 v majetku kladrubského kláštera. Zdejší kostel byl farním již r. 1323, spravován přeštickým vikářem a jeho patrony byli opatové kláštera. Za husitských válek byl Vícov spustošen, kostel i se vsí byl koncem 15. stol. obnoven a později sloužil jako filiální. Ves je připomínána ještě r. 1558 jako obydlená, zanikla pravděpodobně až ve třicetileté válce, jako pustá popsána r. 1675. R. 1710 zdejší fara obnovena, k ní připojeny i Přeštice, po zrušení probošství r. 1785 se stal kostel opět filiálním.