kostel sv. Anny

Kostel stojí v jižní části rozlehlé rovinaté návsi při silnici, obklopen na severní a východní straně travnatým parkově upraveným a vcelku dobře udržovaným prostranstvím, porostlém řídce listnatými stromy a obehnaném drátěným plotem na kamenné podezdívce. Poměrně velká stavba ze smíšeného zdiva s převahou kamene je omítnuta novými hladkými vápennými omítkami, tónovanými v základní ploše světleokrově, plasticky vystupující tektonické a rámující články jsou smetanově bílé. Jednolodní, k SSV orientovaný kostel je tvořen širokou obdélnou lodí, oddělenou půloválným triumfálním obloukem od užšího stejně vysokého dlouhého obdélného presbyteria, uzavřeného uvnitř půlkruhově, zvenku třemi stranami půdorysného osmiúhelníka. K bokům presbyteria přiléhají nižší obdélné přístavky, na západní straně přízemní sakristie, na východní straně depozitář s oratoří v patře. Do vstupního jižního průčelí lodi je vtažena nízká jednopatrová hranolová věž, která nevystupuje výrazněji z půdorysného obvodu stavby. Členění exteriéru kostela se omezuje na zdůrazněnou fabionově vyžlabenou korunní římsu po obvodu stavby. Hladká průčelí jsou členěna pouze výřezy velkých půlkruhově završených okenních otvorů, rámovaných plochými šambránami s okrajovou lištou. Ve střední ose boční západní strany lodi je dnes zazděný pravoúhlý portál v profilovaném žulovém ostění se sokly a uchy v horních rozích. Pouze vstupní jižní průčelí s věží je náročněji utvářeno. Věž se projevuje v rovině průčelí jako velmi mělký rizalit, prolomený pravoúhlým portálem v jednoduše profilovaném žulovém ostění se zdvojenou okrajovou lištou a sokly. Dvoukřídlové, zčásti prosklené dveře jsou novodobé. Portál zdůrazňuje krátká přímá profilovaná nadpražní římsa, krytá shora plechem. V ose nad vchodem je zahloubena velká půlválcová neorámovaná nika se sochou sv. Anny Samétřetí se stojící malou P. Marií a s Ježíškem v náručí. Kamenná skulptuta se zbytky červené polychromie, vysoká asi 1,4-1,5 m, je zřejmě pozdně barokní z 2. pol. 18. stol. Nad vstupní průčelí lodi vystupuje nevysoká čtyřboká věž, jejíž hladké stěny jsou přepásány pod okny vlastní římsou a fabionovou římsou korunní. Věž se otevírá do třech stran kromě strany severní velkými půlkruhově sklenutými zvonicovými okny bez orámování. Střechy nad lodí, chórem a oratoří jsou valbové, nad sakristií je střecha pultová, všechny kryté bobrovkami. Nad hřeben střechy chóru vystupuje oktogonální oplechovaný sanktusník s lucernou. Věž je završena přilbovou, plechem krytou střechou. Předmětem ochrany je objekt kostela s náležejícím pozemkem.