kostel sv. Archanděla Michaela

Z původní stavby ze 13.stol. zachována snad věž a půdorys. Dvoulodní kostel s nestejně širokými loděmi, s 5boce uzavřeným presbytářem a obdélnou sakristií s oratoří v patře po S straně presbytáře. Při S straně dvoulodí přiléhá k sakristii šnek na tribunu a k Z průčelí hranolové čtyřpatrové schodiště, po J straně dvoulodí obdélná předsíň a v J části Z průčelí hranolová věž. Kostel zevně s opěráky, na opěrácích jižní stěny presbytář. Na J lodi gotické reliéfy po pol.14.stol., znázorňující patrně řemeslníky při práci na stavbě kostela, erb Malovců a sv. Václava. Z jižní předsíně do lodi vede bohatě profilovaný gotický portál, v S stěně lodi gotický profilovaný pravoúhlý portál, z presbytáře do sakristie vede got. prof. prav. portál. Portály kol. r.1380. v Z průčelí a S stěně lodi vysoká hrotitá okna s kružbami asi z 15.stol., v J stěně lodi a v presbytáři jsou v částečně zazděných pův. got. špaletách zasazena vysoká obdélná renesanční okna, zvnitř s bohatě profixlovanou nadokenní římsou. Sakristie zevně členěna lizénovými rámci. Presbytář sklen. dvěma poli kříž. žebr. klenby a v závěru paprsčitě, žebra pův. na konsolách na příporách s hlavicemi, přípory byly ve 40.letech 19.stol. osekány a nahrazeny novými konsolemi, jež napodobují tvar konsol v lodi. Triumfální oblouk pozdně gotický, lehce lomený, téměř půlkruhový. Dvoulodí rozděleno osmibokkým pilířem. S širší loď klenuta třemi poli hvězdic.žeb.klenby, užší J loď dvěma poli a v podvěží otevř.do.S i J lodi hrot.obloukem, síťovou klenbou se štítky v průsečích žeber a se štítem s erbem Malovců uprostřed klenby. Komora v 1.patře věže, přístupná gotic.půlkr.portálem, je klenuta got.kříž. bez žeber. Sakristie klenuta dvěma poli křížové klenby, oratoř plochostropá, jižní předsíň klenuta valeně s lunetami. Na SV nároží věže uvnitř kostela drobná raně gotická maska nejméně z 1.pol. 14.stol. V lodi tříramenná kruchta na piliřích, kříž.podklenuta, její poprsnice zdobena malbami z 2. Pol.16.stol. s výjevy ze Starého zákona, doprovázena paralelami Ctností a českých veršů. V Z části kostela nad kruchtou při věži objeveny r.1928 malby na omítce ve dvou vrstvách. K J vnější stěně lodi a presbytáře je přizděn soubor renesančních náhrobníků.