kostel sv. Barbory s hrobkou a ohrazením hřbitova

Areál hřbitovního kostela sv. Barbory se nachází v jihozápadní části města, volně v zástavbě, nedaleko od hlavního Husova náměstí. Poblíž, východně od areálu, probíhá hlavní silniční komunikace (č. 14) směřující z Vamberka do Ústí nad Orlicí. Areál zaujímá zhruba obdélnou protáhlou plochu s podélnou osou západ - východ. Hranice areálu jsou dány průběhem ohradní zdi, která zároveň vymezuje areál starého hřbitova. Areál tvoří hřbitovní kostel sv. Barbory, zděná ohradní zeď se dvěma vstupními branami a rodinná hrobka Lützowů. Přibližně orientovaná stavba kostela se nachází ve východní polovině areálu. Stavba rodinné hrobky je vložena na východní straně do průběhu ohradní zdi, situována je na prodlouženou podélnou osu kostela. Hlavní vstup do areálu je prolomen z jihovýchodního směru, od ulice Tyršovy, boční vstup se nachází v severním úseku ohradní zdi, zhruba v úrovni bočního vchodu do kostela v severní stěně. Vně areálu, u boční vstupní brány na severní straně, stojí poblíž ohradní zdi památkově nechráněná socha Krucifixu.