kostel sv. Bartoloměje

Kostel sv. Bartoloměje stojí v SV části města nad levým břehem Vltavy. Kostel sestává z obdélného jednolodí, odsazeného půlkruhově ukončeného presbytáře, čtvercové sakristie situované na jižní straně lodi, a hranolové věže s cibulovou bání umístěné nad západním průčelím. Valbové střechy lodi, presbytáře i sakristie kryjí prejzy. Fasády člení lizénové rámce a vysoká půlkruhově sklenutá okna zdůrazněná profilovanou špaletou s odsazeným záklenkem. Průčelí člení střední rizalit s trojúhelníkovým štítem, v jehož ose je umístěn pravoúhlý portál a velké okno stejného typu jako na bočních fasádách. Loď i presbytář překlenuje placková klenba. Klenbu lodi zdobí freska s legendou o sv. Bartoloměji, která je kopií fresky V.V. Reinera z kostela sv. Bartoloměje v Praze. Kostel obklopuje bývalý hřbitov vymezený z části ohradní zdí a otevřený na západní straně pilířovou bránou. Od jihu k bývalému hřbitovu přiléhá zahrada fary. Předmětem ochrany je kostel sv. Bartoloměje a pozemky vymezeného areálu.