kostel sv. Bartoloměje

Kostel stojí v ploše vrážské návsi, na drobné terénní vyvýšenině na travnaté ploše bývalého hřbitova, který má přibližně oválný tvar. Jedná se o jednolodní obdélnou stavbu s odsazeným presbytářem, k němuž se v ose váže obdélná sakristie. Dominantním prvkem této aditivně utvářené stavby je mohutná hranolová věž s dlátovou střechou, která předstupuje před západní průčelí. Fasády lodě jsou členěny pouze profilovanou korunní římsou a skarpovitými opěráky. Jižní stěna se otevírá jedním oknem v hluboké špaletě a vstupním portálem, severní stěna je bez oken. Presbytář, členěný jedním oknem v hluboké špaletě je v rozích zpevněn opěráky. Stavba je završena valbovou střechou. Podrobný popis viz Doplňkový list GA. Při kostele, v ose věže, stojí na kamenném podstavci litinový kříž expresívního utváření, pocházející pravděpodobně z komárovské huti. Prostor bývalého hřbitova je vymezen kamennou zídkou s novodobým pletivovým plotem. Zídka se na Z i V otevírá dvěma identickými sloupkovými branami s železnou výplní. Předmětem ochrany je kostel a pozemek parc. č. st. 34. Na ploše památky se nachází nechráněný litinový kříž.