kostel sv. Cyrila a Metoděje

Trojlodní neorománská bazilika s výrazně převýšenopu hlavní lodí, transeptem a dvojicí věží při presbyteriu (tři polokrukové apsidy). Průčelí je členěno trojicí ústupkových portálů, nad nimiž probíhá arkádová galerie se sochami světců, ve štítu rozetové okno. Členění fasády je inspirováno románskými prvky (lizeny, obloučkový vlys, zubořez, slepé arkády). Interier kostela je zaklenut křížovými žebrovými klenbami. Výzdoba: reliéfy v tympanonech portálů-Václav Levý, kostelní vrata-návrh Josef Mánes, modely-Ludvík Šimek a Karel Dvořák, sklomalby dle kartonů Josefa Mockera, Fr. Ženíška a Fr. Sequense, freska v hlavní apsidě-návrh J.M.Trenkwald,provedl Gustav Macek, malby v bočních lodích-Petr Meixner, oltář a pravá boční loď-Josef Mánes, levá loď-Ant. Lhota. Malířská a plastická výzdoba prováděna až do konce 19.století.