kostel sv. Dismase

Exteriér: Fasády kostela jsou rozčleněny jednoduchými štukovými pilastry a římsami, která tvoří vpadlá pole. Fasády jsou ukončeny mohutnou profilovanou římsou, která obíhá celou hmotu kostela. V ose jižního průčelí osmiboké lodě je prolomen kamenný pravoúhlý portál s uchy a s nápisem nad ním: HAEC EST PORTA DOMINI IVSTI INTRABVNT PER EAM ANO 1691. Plocha nad portálem je členěna okenním otvorem zakončeným polokruhově, který je štukovém, jemně profilovaném orámování. Severní fasáda lodě je členěna okenním polokruhovým otvorem ve štukovém orámování. Jižní stěna presbytáře rovněž členěna polokruhovým okenním otvorem s jemně profilovaným štukovým orámováním. V ose západního průčelí předsíně je prolomena dvojice sdružených polokruhových okenních otvorů, které mají štukové orámování a nad polokruhovým zakončením jsou zvýrazněny v ploše klenáky. Nad sdruženými okny v ose průčelí je polokruhové okno. Jižní fasáda předsíně je prolomena v přízemí kamenným portálem s uchy a nápisem nad ním. V portálu jsou umístěny dvoukřídlé dveře s křížovými závěsy. Hranolová věž nad presbytářem s profilovanou korunní římsou je rovněž členěna jednoduchými vpadlými poli, ve kterých jsou umístěny ve 2. patře malé úzké otvory a ve zvonovém patře polokruhově zakončená okna se štukovými postraními a vrcholovými klenáky. Věž vrcholí jehlancovou plechovou střechou. Střecha nad hlavní lodí mansardová a nad západní předsíní s kruchtou v patře je sedlová. Střechy kryty pálenou krytinou, bobrovkami na šupinu. Věž vrcholí stanovou plechovou střechou.