kostel sv. Filipa a Jakuba

Areál je tvořen vlastním kostelem, hřbitovní zdí a márnicí, která je do hřbitovní zdi včleněna před východním závěrem. Kostel, v jádře gotická stavba, stojí volně uprostřed hřbitovního areálu, vymezeného zdí. Orientovaná stavba má obdélnou loď s užším presbytářem tupého trojbokého závěru. K severní straně presbytáře přiléhá obdélná sakristie, k jižnímu průčelí lodě čtvercová předsíň, k západnímu průčelí pětiboká roubená zvonice. Loď je přístupná prostřednictvím předsíně portálem s půlkruhovým záklenkem bez tesaného ostění. Vchod je uzavírán masivními dveřmi pobitými podkovami (zřejmě součást středověkého vybavení). Loď má plochý strop. Zhruba celou západní třetinu lodě vyplňuje kruchta. U vchodu do předsíně je osazena mušlovitá kropenka. Kněžiště je od lodě odděleno hrotitým triumfálním obloukem. Celý prostor presbytáře je zaklenut šestipaprskovou klenbou kupolovitého tvaru. Klenební žebra, stýkající se v kruhovém svorníku, mají hranolový, výrazně okosený profil. Kněžiště zdobí nově restaurované gotické fresky. Kněžiště je osvětleno třemi většími okny se zbytky ostění stojek. V severní stěně kněžiště je osazena sanktuářová skříňka uzavíraná dvířky z křížících se kovových pásků. Předstupující ostění sanktuáře rámuje také nástavec s vimperkem. Zvonice je přístupná samostatně od jihu. Její stolice, opatřená nízkou podezdívkou, nese v patře tři zvony. Stolice se vzhůru zužuje, přechází v plošinu se zvony a vrcholí valbovou střechou. Na spodní - polygonální část zvonice je nasazeno téměř krychlové patro se zvony. Krovy nad lodí i kněžištěm jsou gotické: krokve s klasovými vzpěrami a dvěma etážemi hambalků, podélné ztužení je zajištěno ondřejskými kříži. Fasády kostela jsou pokryty kompaktní omítkou bez plastického členění. Střechy jsou pokryty šindelem. Budova márnice novověkého stáří má téměř čtvercový půdorys s jehlanovou střechou. Předmětem ochrany je kostel, márnice, ohradní zeď a pozemky areálu.