kostel sv. Františka z Assisi

Kostel sv. Františka Serafínského ve Studánce je neorientovaná (presbytář je obrácen k jihu) jednolodní stavba s příčnou, v interiéru málo výraznou, lodí a s hranolovou věží v hlavním severním průčelí, presbytář je uzavřen třemi stranami pravidelného osmiúhelníka má k západní straně přistavěnu sakristii pod sedlovou červeně natřeným plechem krytou střechou s předsíňkou na jižní straně pod stejnou střechou. Chrám má střechu sedlovou, na západní straně zvalbenou, krytou červeným eternitem, presbytář má nad závěrem střechu valbovou, věž má jehlancovou střechu krytou měděným plechem a zakončenou pozlacenou makovicí a latinským jetelovým křížem. Kostel je postaven v neorománském slohu s použitím několika neogotických architektonických prvků. Průčelí (krom presbytáře) jsou krom hlavní římsy s obloučkovým vlysem a soklem členěna vodorovně dvěmi římsami. Hlavní severní průčelí je dvoupatrové uprostřed s pětipatrovou věží, která zde tvoří poměrně mělký rizalit. V přízemí věže je půlkruhem zaklenutý portál, který je tvořen hlavním sedlovým vstupem s levými dvoukřídlými dovnitř otvíravými dveřmi a nadsvětlíkem v podobě termálního okna. V 1. patře je velké půlkruhem zaklenuté okno, ve 2. patře okno kulaté, ve 3. patře dvojice úzkých půlkruhem zaklenutých oken, které jsou i na západním a východním průčelí věže. Ve 4. zvonovém patře má věž na všech stranách po půlkruhem zaklenutém okně opatřeném dřevěnými žaluziemi a v 5. patře je po černém hodinovém ciferníku se zlatými římskými číslicemi. Střecha věže je opatřena ochozem s pískovcovým zábradlím s neogotickými kružbami a s fiálami na nárožích, které zde zakončují nárožní pilastry. Po stranách věže je v průčelí v 1. patře po jednom a ve 2. patře po dvou půlkruhem zaklenutých oknech. Boční průčelí jsou lisénami členěna od severu na 3 + 1 pole, přičemž přerušení je způsobeno příčnou lodí. Pole při severním průčelí mají po jednom okně na rozhraní přízemí a 1. patra a ve 2. patře po dvou půlkruhem zaklenutých oknech. V ostatních polích je po velkém půlkruhem zaklenutém okně doplněném ve 3. poli od severu ve východním průčelí bočním půlkruhem zaklenutým vstupem. Příčná loď doplňuje boční průčelí kostela svými štítovými průčelími, která mají po jednom sdruženém dvojitém okně doplněném ve vrcholu oknem kruhovým a pod římsou štítu obloučkový vlys. Na východním průčelí je ve štítě nad oknem kruhové zrcadlo s datací 1871. Presbytář má krom hlavní římsy s obloučkovým vlysem a soklu jednu římsu, na nárožích lisény, ve východní, jižní a západní stěně má po kruhovém okně.