kostel sv. Gotharda

Hodnotná barokní stavba je situována ve středu obce, na mírné vyvýšenině. Severně od kostela se nalézá fara, jižně přes ulici škola. Kostel je obklopen bývalým hřbitovem na přibližně trojúhelníkovém půdoryse, s kvalitními pískovcovými náhrobky z 19. století. Jihovýchodně od kostela je umístěna kostnice. Hřbitov je ohrazen zdí, členěnou vpadlými poli a krytou betonovou korunou. Před kostelem se zeď otevírá branou s částečně kovanými vraty z 19. století. Na jejích pilířích byly umístěny sochy světců: vpravo sv. Floriana z 1. pol. 18. století - zcizena v r. 2000, vlevo světce v biskupském rouchu, která je pravděpodobně deponována v kostele. Jižně od kostela je zeď členěna pilířem, na němž rovněž původně stávala socha sv. Donáta z 1. pol. 18. století, zcizená v r. 2000. Východně ve zdi dva pilíře, snad původně brána, zazděná novodobými tvárnicemi. Předmětem ochrany je kostel, kostnice a k nim náležející ohradní zdi se sochami.