kostel sv. Havla

Areál je tvořen volně stojícím kostelem, sochou sv. Jana Nepomuckého na úseku tarasní zdi (před západním průčelím) a torzovitě dochovanou tarasní zdí, která je zřejmě pozůstatkem původního ohrazení hřbitova. Orientovaný kostel sv. Havla, postavený z lámaného bělošedého vápence, sestává z obdélné lodi a mírně užšího kněžiště, trojboce uzavřeného. V ose západního průčelí stojí užší hranolová věž. K oběma bokům kněžiště se přimykají čtvercové přístavky s výrazně okosenými rohy, z nichž severní je sakristií a boční panskou tribunou. Loď kostela je asi 9 m dlouhá, 6,5 m široká. Vnější fasády stavby jsou prosté, plasticky nečleněné, s výjimkou hlavní fabionové římsy. Vstup do lodi je veden prostřednictvím podvěží a portálem, prolomeným v jižním průčelí. Boční hrotitý vchod do lodi je opatřen profilovaným portálem. Plochostropá loď je osvětlována vysokými, užšími okny s vitrajemi z 30. let 20. století. Prostor presbyteria je sklenut paprsčitou klenbou. Částečně se ve své původní podobě dochovaly okenní otvory kněžiště, opatřené profilovanými ostěními a kružbami. Patří k nejcennějším částem stavby./ Předmětem ochrany je: kostel, tarasní zdi, socha sv. Jana Nepomuckého a pozemky areálu.