kostel sv. Havla

Areál kostela sv. Havla se nachází na návrší, v jihovýchodní části obce. Kostel pochází z románského období, kdy byl v druhé čtvrtině 13. století vystavěn. Jde o jednolodní obdélnou stavbu se vstupní předsíní v severozápadní části, jejíž portál je datován k roku 1726. Upomíná na barokní přestavbu, kdy byla upravena jihovýchodní část lodi a presbytář. Druhá předsíň, situovaná na severovýchodní straně, pochází z 19. století. Její výstavbou byl zakryt původní románský portál. V obou stěnách lodi jsou zachována románská okénka, v presbytáři jsou okna barokní. Přibližně uprostřed hřebene sedlové střechy, kryté bobrovkami, je umístěna polygonální sanktusníková věž. Pozemek hřbitova, rozkládajícího se kolem kostela, vymezuje ohradní zeď. Postavená je na podezdívce z režného kamenného zdiva, vyrovnávající rozdíly terénu. Vlastní ohradní zeď je cihlová, s korunou krytou pultovou cihelnou stříškou. V pravidelných intervalech je členěna převýšenými cihlovými pilíři. Přerušená je dvěma bránami. K menší ze dvou bran, nacházející se v severozápadní části ohradní zdi vede schodiště. Dolní část má směr rovnoběžný s ohradní zdí, za mezipodestou se zalamuje v pravém úhlu do směru přímého k ose hlavního vstupu do kostela. Stupně jsou provedené z žuly. Schodišťové zdi jsou postavené z cihel a omítnuté, parapety tvoří režné cihly.