kostel sv. Havla se zvonicí a sochou sv. Havla

Areál farního kostela sv. Havla se nachází v centru města, bezprostředně za zástavbou severozápadní fronty Starého náměstí. Plocha areálu, viditelně neohraničeného a volně přístupného, je dána okolní zástavbou a průběhem přiléhajících komunikací. Zároveň patrně souvisí s vymezením hranic někdejšího městského hřbitova položeného kdysi kolem kostela sv. Havla a po r. 1557 přeneseného do míst dnešní kaple Proměnění Páně. Areál je volně přístupný ze východní strany, kde je otevřen do Svatohavelské ulice. V severním a jihovýchodním směru navazuje zástavba, v jihozápadním směru se otevřený terén svažuje k zástavbě nad autobusovým nádražím. Areál je ještě přístupný z jihu, po chodníku navazujícím na Balbínovu ulici vycházející od autobusového nádraží a ústící do severozápadního rohu Starého náměstí. Kostel vytváří pohledovou dominantu ze západního a jihozápadního směru. Součástí areálu jsou farní kostel sv. Havla, objekt zděné zvonice a nepůvodně umístěná podstava se sochou sv. Havla. Stavba kostela je orientovaná, s presbytářem na východní straně. Jižně, v těsné blízkosti kostela, stojí objekt zvonice se vstupem ve východně orientované stěně. Před hlavním západním průčelím kostela, nad hranou mírně se svažujícího terénu, byla osazena socha sv. Havla, orientovaná k východu.