kostel sv. Isidora

1/ kostel 2/ pamětní kříž Kostel stojí v mírném svahu jako solitér blíže JV okraji vesnice v jejím téměř nejvýše položeném místě, horní část věže se uplatňuje při dálkových pohledech (zejména od J a JV). Před jižní stranou kostela zatravněná terasa, ohraničená zídkou z lomového kamene (výška zídky dosahuje až 1 m, povrch neomítnutý, na koruně z větší části ještě ploché kameny, při okrajích zídka obloukově zakřivená a přisazená ke kostelu). Zhruba uprostřed zídky je osazen žulový podstavec s litinovým pamětním křížem. 1/ kostel Orientovaná jednolodní stavba s obdélnou lodí a užším trojboce ukončeným presbytářem, ke kterému na severu přiléhá lehce obdélná sakristie. Na severní straně lodi částečně otevřená čtvercová předsíň, která chrání severní portál lodi. Po západním boku sakristie další drobná obdélná předsíň. Ve střední partii západní stěny plochý rizalit; nad středem západní fasády lodi věž čtvercového půdorysu, její přízemí má funkci předsíně. Střecha na lodi sedlová, na presbytáři sedlová se zvalbením nad závěrem, na sakristii pultová, na předsíni valbová, krytina: vláknocementové šablony, pod krytinou presbytáře a sakristie dochován původní šindel. Věž je zastřešená zvonovitou helmicí, krytina z pozinkovaného plechu. Omítky fasád štukové bez členění, sokl nevýrazně předsazený, hrubě omítnutý. Korunní římsa na bocích lodi i na presbytáři jednoduše profilovaná, na západě v úrovni římsy šikmo předsazený plech. Loď osvětlena čtyřmi páry velkých kasulových oken, z nichž západní je zazděno. Na jižní straně presbytáře okno stejného typu, v závěrové stěně ležatě oválné okno, severní strana presbytáře cele zakryta sakristií. V severní stěně sakristie obdélné okno s proplétanou mříží. V západním průčelí, cele pobitém šindelem, je umístěn pravoúhlý žulový portál, na jeho vrcholovém klenáku vyryt letopočet 1805; dveře dřevěné dvoukřídlové rámové. V posledním podlaží věže na J, V a S straně obdélné okno se stlačeným záklenkem, na západní straně kruhový ciferník. Interiér: V západní části interiéru oddělený příčnou stěnou prostor věže, po jižní straně věže umístěno schodiště do 1. patra věže, na kruchtu a do podkroví; po severním boku věže v přízemí komora a v patře rozšířená část kruchty. Loď uzavřena plochým stropem s nevýrazným fabionem, plocha podhledu rozdělena malovanými pásy na čtvercové kazety. Ve spodní partii stěn lodi a vítězného oblouku malovaný pás, od kterého spadají k podlaze svislé pruhy. Podkruchtí s rovným stropem, kruchta nesena 2 žulovými válcovými sloupy, čelo zábradlí křivkově zvlněné. Vítězný oblouk hrotitý, na vnitřních plochách archivolty nepatrně vpadlá obdélná zrcadla se čtvrtobloučky v rozích. Presbytář - nad obdélnou částí půdorysu klášterní klenba s trojbokými výsečemi, nad závěrem část klášterní klenby se třemi trojbokými výsečemi, hrany výsečí zvýrazněny plochými štukovými či malovanými pásky s motivem perlovce. Vstup do sakristie osazený obdélným žulovým portálem, dveře dřevěné svlakové s pásovými závěsy; nad portálem lehce vypouklé zábradlí zrušeného výhledového okna z oratoře, nesené kuželovitou „konzolou“ se štukovým vějířem s čabrakou. V jižní stěně presbytáře čtvercový sanktuář s prkennými dvířky (nejspíše klasicistní). V přízemí věže dřevěný trámový strop s prkenným podhledem, při líci stěn (vyjma západní) mělké slepé arkády, v severní stěně drobný výklenek ve tvaru konchy, v jeho dně žulová předsazená kropenka s motivem mušle. I v dalších patrech věže trámové stropy, ve 4. patře zvonová stolice. V sakristii valená klenba se 2 nestyčnými pětibokými výsečemi, severní předsíň plochostropá. Krov lodi hambalkový dvouetážový vázaný podélně ležatou stolicí, dřevo ručně tesané; ve spojích kolíky, třmeny a svorníky (u kleštin). Nad presbytářem krov hambalkový se stojatými stolicemi pod okraji hambalků, dřevo tesané; spoje zajištěny kolíky. 2/ pamětní kříž Osazen na žulovém podstavci na koruně opěrné zídky jižně od kostela. Kříž je litinový, na podstavci vyrytý letopočet 1846.