kostel sv. Jakuba

1) kostel 2) hlavní vstup se schodištěm 3) ohradní zeď 4) výklenková kaplička I. 5) výklenková kaplička II. Kostel spolu se hřbitovem je umístěný v severní části městečka v nejvýše položeném místě nepravidelného náměstí, usazený do svahu klesajícího k jihu. Plocha pro založení kostela uměle vyrovnána. Nepravidelný rozvrh hřbitova, obklopeného ohradní zdí je dán jednak jeho postupným rozšiřováním a také tím, že se hradba v některých případech možná přizpůsobovala stojícím objektům. Při kostele se rýsuje nepravidelný centrální prostor, na severní straně přerušený a protažený k severu úzkým pásem rozšířeným na konci ve zhruba čtvercovou plochu. Způsob provedení zdi se po obvodě liší. Hlavní vstup s předloženým žulovým schodištěm je umístěn proti jižní předsíni, po obou stranách vstupu je umístěna výklenková kaplička zapojená do průběhu hradby, v západněji situované nice Kristus a v druhé pak kamenná socha sv. Antonína Paduánského.