kostel sv. Jakuba

1/ kostel 2/ ohradní zeď 1/ kostel Zděná, omítaná, orientovaná stavba. Na obdélnou loď navazuje užší presbytář ukončený trojboce; do koutů mezi východní stěnu lodi a podélné zdi presbytáře vloženy bloky zdiva s vyžlabenou čelní plochou; k západnímu průčelí lodi přisazena osová věž čtvercového půdorysu; po jižním boku presbytáře pravoúhlá sakristie a po severním dispozičně shodně řešená kaple; k S a J stěně věže a současně stěně lodi přiloženy shodné přístavky cca čtvrtkruhového půdorysu; slouží k přístupu do horních podlaží věže. Střešní krytina je z tašek bobrovek. Všechny fasády člení předsazený, hladce omítaný sokl, profilovaná korunní římsa a lisénové rámy. Loď má mansardovou střechu s polovalbou na západní straně. Podélné stěny rozděleny pilastry (krajní pilastry posunuty od nároží); pod korunní římsou probíhá plastický pás doplněný oblounkem. V J a S stěně pravoúhlý kamenný portál s vnější lištou, ušima, kapkami a volutkami,v podélných stěnách 4 dvojice vysokých oken se segmentovým záklenkem a lištovou šambránou s ušima, kapkami a volutkami; v parapetu páskový dekor s volutkami a liliemi. Presbytář má mansardovou střechu ve stejné úrovni jako na lodi, nad závěrem valby; v hřebeni sanktusník obložený ve spodní části šindelem a završený cibulovou stříškou s pozinkem, ve vrcholu hrotnice. Lisénové rámy s horním pásem jako u lodi. V každé stěně jedno obdélné okno s lomeným záklenkem a lištovou šambránou s ušima, kapkami a volutkami. Věž založena východní stěnou na stěně lodi; střecha má podobu cibulové báně usazené na vyšší komolé podnoži; pozinkovaný plech; ve vrcholu hrotnice. Korunní římsa ve střední části obloukovitě zvednutá, po celé výšce fasád lisény odsazené od nároží, pod korunní římsou spojené vyšším pásem doplněným obloukem. V Z stěně široký vstup se stlačeným záklenkem, lemovaný šambránou se soklíky, římskami v patách záklenku a klenákem s rozetkou; po stranách ještě edikula. 1. patro osvětleno od Z obdélným oknem s lištovou šambránou s ušima a parapetní římsou; v nice osazena socha sv. Jakuba, ve 2. patře na Z straně jedno obdélné okno s lištou a ušima, 3. patro na každé straně jedno okno s půlkruhovým záklenkem, šambránou s klenáky a parapetní římsou. Sakristie má valbovou střechu. V Z stěně kamenný obdélný portál s lištou a ušima, v J a V stěně naležato obdélné okno, ostění s lištou a ušima (rám dřevěný, mříž). Kaple je řešena shodně jako sakristie, pouze chybí Z portál (okna s dvojitým rámem - vnitřní železný s hladkým sklem, vnější dřevěný se šestihrany do olova). Schodišťové přístavky u věže jsou oba shodně řešeny; střecha tvořena částí kuželového pláště. Pravoúhlý portál lemovaný lištou s ušima, v horní části jedno obdélné okno s šambránou s ušima .V interiéru lodi keramické dlaždice, klenba valená s výsečemi, oddělená pasy podloženými svazkovými pilastry s bohatou hlavicí. Vítězný oblouk nevýrazně lomený, nad vrcholem štukový erb s kartušemi a rostlinným ornamentem po stranách. Kruchtu podepírá stlačený pas; poprsnice zvlněná, vysunutá (na vodorovné ploše iluzivní konzoly a kartuše, zábradlí omítnuté se zrcadly a vázovými ozdobami při okrajích madla); na kruchtě prkenná podlaha, kruchta otevřená do věže širokou arkádou s půlkruhovým zakončením (vložena novodobá dřevěná příčka). Presbytář má podlahu z keramické dlažby; podélné stěny odsazeny od boků vítězného oblouku. Prostor zastropen žebrovou klenbou složenou z obdélného pole a šestipaprskového závěru. Do sakristie pravoúhlý portálek s lištou a ušima (dveře s úhlopříčně skládanou výplní); do kaple otevřený průchod zakončený obloukem a lemovaný šambránou s klenáky. Věž slouží v přízemí jako předsíň; podlaha z keramické dlažby; zastropení valenou klenbou s klášterním zakončením a výsečemi; ve V stěně pravoúhlý portál s lištou a ušima (dveře dvoukřídlé s prkennou výplní, po stranách žulové kropenky); v S a J stěně větší nika s půlkruhovým záklenkem. 1. patro má podlahu z cihel; klenba valená; na V straně půlkruhově ukončený průchod na kruchtu; v J a S stěně na schodiště obdélný kamenný portálek s lištou a ušima (dveře prkenné svlakové). 2. patro má cihelnou podlahu; v podlaze stropnice; schodiště do dalšího podlaží dřevěné; ve V stěně segmentově ukončený průchod do půdy lodi; v J a S stěně stejně řešené vstupy na schodiště do přízemí. 3. patro (zvonové)má na podlaze prkna, nahoře místnost otevřená do krovu (podkroví není dostupné); zvonová stolice tesaná se dvěma zvony (oba z roku 1994). Sakristie má na podlaze betonovou mazaninu (v SV rohu asi pískovcové desky); klenba valená, na J straně neckovitě ukončená, s výsečemi. Kaple je řešena jako sakristie; ke kazatelně vedou kamenné schody. Schodišťové přístavky u věže jsou oba shodně uspořádány; mají přibližně kruhový půdorys, v přízemí betonová podlaha, nahoře prostor otevřený do půdy; schodiště dřevěné vřetenové. Loď má hambalkový krov se dvěma úrovněmi hambalků a ležatou stolicí ve spodní etáži. Presbytář má krov hambalkový s ležatou stolicí. 2/ ohradní zeď Ohradní zeď hřbitova tvoří po celém obvodě opěrnou funkci. Výška na vnější straně dosahuje na východě až 4 m. Oba líce hrubě omítnuty, pouze vnější líc severní zdi má hladkou omítku. Pultová koruna zakryta prejzy, ojediněle vidět zdivo z lomového pískovce, kamene a cihel. Při koruně severní zdi převažují cihly, v SZ nároží na koruně cihelná neomítnutá nadezdívka.Uprostřed západní hradby brána, ohraničená stejně vysokými pilířky z režných cihel, stříšky nízké sedlové s bobrovkami. Vrátka železná ze svislých prutů a kruhových terčů. Za brankou vyrovnávací betonové schodiště ohraničené cihelnými omítnutými zídkami, které jsou dole ohraničeny cihelnými pilířky. Zídky i pilířky zakryty betonovou mazaninou.Stejně řešená branka také na jižní straně, před ní několik kamenných stupňů.