kostel sv. Jakuba

1) kostel 2) ohradní zeď 1/ kostel Zděná, omítaná, orientovaná stavba. Sestává z obdélné lodi a stejně širokého presbytáře, ukončeného třemi stranami osmiúhelníka, západnímu průčelí představěna hranolová věž o čtvercové základně s trojbokým přístavkem po západní straně, po jižní straně presbytáře obdélná sakristie a po severní pak obdobně řešený přístavek. Loď má sedlovou střechu s valbičkami na Z straně po stranách věže, krytina z eternitových šablon, plechové vylézáky. Fasády hladce omítané, členěné předsazeným soklem a jednoduše profilovanou římsou, obě západní nároží lodi armována pískovcovými kvádry. V J stěně obdélný pískovcový portál členěný vnější lištou s ušima, volutkami a vrcholovým klenákem. V S fasádě pouze jedno shodně řešené okno ve střední ose. Presbytář má sedlovou střechu s valbami nad závěrem, krytina z eternitových šablon, hřeben ve stejné výšce jako na lodi. Fasádu člení přesazený, hrubě omítaný sokl a korunní římsa přecházející z lodi. Podélné stěny dnes plynule navazují na stěny lodi, původně však byly odsazené. Ve stěnách závěru opěráky, mezi opěráky pnuty půlkruhové cihelné pasy založené vysoko nad terénem. V J, JV a V zdi hrotité okno s kružbovým prutem ve střední části. Věž je východní stěnou založena na stěně lodi. Střecha složena z projmutého čtyřbokého jehlance s okosenými hranami a helmice oddělené od jehlance dřevěnou profilovanou římsou, ve vrcholu hrotnice s křížem, krytina šindelová. Fasáda hladce omítaná, členěná profilovanou korunní římsou a římsami, dělícími věž na tři nestejně vysoké etáže, ve střední etáži proveden soklík a na něm usazené lisénové rámce, v horním dílu také lisénový rám na každé straně. V J zdi zazděný pískovcový portál s dvojitou lištou a ušima, stopy po zazděném vstupu i v S zdi. Do 2. patra ústí jedno termální okénko z J strany, v protější zdi náznak zazděného okna stejného tvaru. Ve 3. patře kruhové okno v J a S zdi, ve 4. patře po jednom obdélném okně se stlačeným záklenkem na každé straně. Sakristie má pultovou střechu krytou eternitovými šablonami. Trojúhelné štíty hladké, zalícované s krytinou. Sokl předsazený z lomového kamene, fabionová korunní římsa. V J zdi zazděný obdélný portál s pískovcovým nečleněným ostění, ve V zdi obdélné okno s půlkruhovým záklenkem. Přístavek po severní straně presbytáře má pultovou střechu krytou eternitovými šablonami. Trojúhelné štítky hladce omítnuté, zalícované s krytinou. Fasádu člení jednoduše profilovaná korunní římsa, nároží armována pískovcovými kvádry. Ve V zdi zazdění pravoúhlý pískovcový portál s vnější lištou a ušima, těsně nad nadpražím prkny zabedněné okénko neznámého tvaru. Schodišťový přístavek u věže má střechu valbovou krytou bobrovkami. Korunní římsa sem plynule přechází z věž, v Z stěně obdélné okénko. Interiér: Loď má v interiéru podlahu z pískovcových desek a částečně z cihel. Podhled stropu vodorovný, hladce omítnutý, členěný vpadlým vykrajovaným zrcadlem a malovaným pásem po obvodě, uprostřed kruhový otvor lemovaný malovaným pásem s křížem. Fabion podložen římsou, stěny opatřeny malovaným členěním v podobě arkád podložených pilastry,sokl také iluzivní,ve cviklech malované vázy. Vítězný oblouk ukončen hrotitou archivoltou a lemován malovaným pásem ve vrcholu s rozetkou a iniciálami IHS. Průchod do věže otevřen do lodi segmentově uzavřenou špaletou. Kruchta dvoupatrová, každá etáž podepřena dvěma dřevěnými válcovými sloupy, podhledy vodorovné omítnuté, poprsnice přímé dřevěné, členěné vpadlým rámem a kruhy. Presbytář má podlahu o schod výše, sestavenou z mramorových dlaždic, zhruba v polovině délky ještě jeden schod. Stěny pokryty pásovým malovaným dekorem, klenba složena z příčně obdélného křížového pole, meziklenebního žebra a šesti paprsků závěru. V J stěně obdélný portál do sakristie a obdélné kamenné sedile; do S přístavku dveře zazděny, v SV zdi závěru obdélný sanktuář. Věž má v přízemí novější keramickou dlažbu, zastropení valenou klenbou s výsečemi. Do lodi obdélný portál s předsazeným cihelným ostěním, nika bývalého J portálu uzavřena segmentem, v S zdi nika odpovídající J vstupu, v Z stěně stlačeným pasem překlenutý průchod do schodišťového přístavku. 1. patro vzniklo zřejmě dodatečným vložením stropu do původně vysokého podlaží, podlaha prkenná, podhled vodorovný omítnutý. Na kruchtu prostor otevřen širokým otvorem s vodorovným nadpražím;,průchod na schodiště má stlačeným pasem ukončené ostění, v S a J zdi jde od podlahy nika pokračující do dalšího patra. 2. patro má prkennou podlahu, klenba valená, západní čelo nahrazeno úsekem klášterní klenby, výseče. Na horní kruchtu půleliptická arkáda, stlačený průchod na schodiště uzavřen svlakovými dveřmi, z 1. patra pokračují niky jako okenní špalety, před J nikou dřevěné zábradlí z kuželek. 3. patro má podlahu prkennou, dřevěný strop, dřevěné schodiště, vstup na schodiště a do půdy překlenut půlkruhem. 4. patro má prkennou podlahu, do krovu vede schodnicové schodiště a výše žebřík, prostor otevřen do krovu. Zvonová stolice ručně tesaná, zavěšen jeden hladký zvon. Sakristie má podlahu ze žulových desek, zastropení plackovou klenbou. Nika vchodu z presbytáře odskočená, v jejím boku výklenek se segmentovým záklenkem,v Z zdi obdobně řešená nika s přímým čelem. Přístavek po severní straně presbytáře nepřístupný. Schodišťový přístavek u věže má kruhový půdorys; schodiště vřetenové s dřevěným válcovým šnekem a deskovými stupni, niky vstupů uzavřeny segmentem. Podkroví lodi a presbytáře tvoří jeden prostor neoddělený štítem. Krov jednotné konstrukce, hambalkový podélně vázány ležatou stolicí doplněnou věšadlovými sloupy. 2/ ohradní zeď Hradba vymezuje nepravidelný polygonální prostor, JZ část kostela není do plochy zapojena. Hradba na všech stranách vystavěna z lomového kamene, povrch neomítnutý, ojediněle druhotně užité pískovcové kvádry. Koruna z žulových desek, plochých kamenů nebo z cihel. Na Z a S straně zeď kolem 1,5 m vysoká, na J a V straně plní funkci opěrné stěny, z vnitřní strany místy ani ne 0,5 m vysoká a z vnějšku kolem 4 m, na východě vnější líc skarpovitě zešikmen. Jižní hradba je na západě pravoúhle zalomena k severu, kde je ukončena u zdi lodi kostela. V místě zlomu předsazen pilíř ze smíšeného zdiva, ukončený žulovým podstavcem s piniovou šiškou. V úseku hradby pak vynechaný vstup bez vrat. Jihozápadní úsek hradby se zase lomí k JZ nároží věže, ve zlomu opět pilířek se šiškou (bývala zde druhá branka - zbytky závěsů vrat).