kostel sv. Jakuba a Filipa

1) kostel 2) ohradní zeď s branou Areál kostela s hřbitovem je umístěný na JV okraji obce, ve vyvýšené poloze; usazený do svahu klesajícího k severu; ze všech stran kostel obklopuje nevelký hřbitov nepravidelného oválného obrysu. V rámci hřbitova terén pozvolna klesá k severu; na Z a V stranu cca vodorovný; při ohradní zdi (z vnější strany) ořezané listnaté stromy a dva staré stromy. 1) kostel Kostel s areálem hřbitova umístěný na JV okraji obce. Jde o zděnou orientovanou stavbu, skládající se z obdélné lodi a užšího pravoúhlého presbytáře. K západní fasádě je v ose přistavěna čtvercová předsíň. Střecha lodi je sedlová krytá bobrovkami, s čtyřbokou věžičkou obloženou měděným plechem. Vytažené štíty jsou kryté prejzy. Střecha presbytáře má níže položený hřeben a je strmější. Fasády jsou hladce omítnuté, bez členění. V podélných stěnách lodi je po jednom obdélném oknu se segmentově sklenutou hlubokou špaletou. Obdobná okna se nacházejí v podélných stěnách presbytáře. Strop lodi dřevěný trámový s omítnutým podhledem a nevýrazným fabionem. Vítězný oblouk je omítaný, archivolta zhruba půlkruhová. Kruchta na západní straně je dřevěná, přístupná po schodišti při severní stěně. Presbytář je zaklenutý kupolovitou klenbou s trojúhelníkovými výsečemi. V ploše klenby je naznačen štukový hvězdicový obrazec. Krov lodi je hambalkový se stojatými stolicemi pod okraji hambalků. 2) ohradní zeď s branou Výška hradby se pohybuje po celém obvodě kolem 1 až 1,5 m; zdivo má jednotný chrakter; převažuje lomová žula a kámen; ojediněle úlomky cihel a krytiny; na V straně v pásu cca 0,5 m pod korunou zjevně odlišná skladba zdiva (jiný druh lomového kamene); koruna strmější pultová z cihel; na vnějším líci hrubá omítka (vyjma V strany, kde omítka zcela chybí): vnitřní líc pokrytý fragmenty podobné omítky. Na severní straně kulisová vstupní brána; opatřena hrubou omítkou; pod vodorovnou pultovou stříškou s prejzy na severní straně mírný ústupek; vlastní vstup má omítkové ostění s půlkruhovým záklenkem; nadpraží niky přímé; dvoukřídlová mřížová vrátka s volutovými ozdobami (20. století).