kostel sv. Jakuba a Filipa

Kostel sv. Jakuba a Filipa je situován při SZ okraji obce, v SZ části Husova náměstí. Kostel je dominantním prvkem v obci. Původně jednolodní orientovaný kostel s pravoúhlým presbytářem byl přístavbou na severní straně rozšířen na dvoulodí. Severnímu průčelí dominuje hranolová věž se sakristií v přízemí. Před severní průčelí věže byla přistavěna úzká přístavba se vstupy do sakristie a do věže. Fasády kostela jsou hladké, bez výraznějších profilací a prvků. Fasády jsou ukončeny fabiónovou římsou barevně zvýrazněnou v omítce. Fasády jsou prolomeny okenními a dveřními otvory s barevně zvýrazněnou šambránou v omítce (kruhová okna, okna se sedlovým polokruhovým ukončením). Hlavní vstup ze západu dvoukřídlovými dveřmi s polokruhovým ukončením. Na jižní straně se dochoval raně gotický portál, dveřní výplň chybí, provizorní zabednění dřevotřískou. Severní přístavba s pultovou střechou, před věží, byla vklíněna mezi dva opěrné pilíře věže. Fasády hladké, prolomeny okenními otvory a dveřním vstupním otvorem. Hlavní střecha sedlová, se zvalbením na východní straně, nad presbytářem. Střecha je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Ve střešních rovinách jsou volská oka. Hranolová věž v SV průčelí má nepravidelný půdorys, severní fasáda je ve spodní části rozšířena o dva opěráky. Spodní část věže je hladká, ukončena římsou, prolomena novým oknem do sakristie na východní straně. Středová část je členěna třemi etážemi, vždy s pěticí arkád, na každé straně, navzájem oddělenými římsami. Římsa vystupuje lunetovitě z líce fasády věže. Středová arkáda je větracím okenním otvorem, vyplněným žaluziovým oknem. Ve druhé etáži jsou arkády dosedající na sloupy vyplněny reliéfy na východní, severní a západní straně. Reliéfy představují postavy Horní část věže byla přistavěna po úpravách roku 1760, což je patrné i na provedených fasádách. Fasády jsou v nárožích členěna lizénami, jsou ukončeny korunní římsou, která je nad kruhovými ciferníky polokruhově vydutá. Střecha věže jehlancová, kryta pálenou krytinou.