kostel sv. Jakuba Většího

Jednolodní stavba s obdélnou lodí a krátkým širokým nižším, trojboce uzavřeným presbytářem. K jeho severní straně, přiléhá sakristie s nástavbou panské oratoře a s přístavkem schodiště na západě. V západním průčelí stojí hranolová věž, s pravoúhlým schodišťovým přístavkem na severním boku . Stěny zevně s odstupněnými opěráky (loď na každém boku tři, další čtyři v nárožích presbytáře), loď se dvěma okenními osami s téměř čtvercovými segmentově uzavřenými okny se šambránami s uchy a kapkami, v presbytáři okna oválná. Západní průčelí s přízemím věže členěno nárožními pilastry, nesoucími římsu s vysokým vlysem. Nad ní se zvedá patro věže, s nárožními lisénami a v každé straně s jedním půlkruhově zaklenutým oknem, nad kterým jsou hodiny, zasahující až do úrovně hlavní římsy, která kolem nich tvoří půlkruhový oblouk. Střecha věže jehlancová (plynule přechází ze čtyřboké v osmibokou). Krytina střechy: na lodi starší bobrovky, na věži šablony měděného plechu. Věž je zakončena makovicí a kovaným křížem ve vrcholu. Hlavní vchod ze západu má segmentový záklenek, hladké ostění s klenákem, dveře jsou výplňové, klika kovová rokoková. Nad vchodem oválné okno s hladkou šambránou. Severní vstup do lodi je opatřen kovanými dveřmi s diagonálním přepásáním a kováním pozdně barokního typu. V oknech jsou kovové rámy s křížovým členěním, doplněné barvenými vitrážemi spojovanými olovem. K vnější zdi kostela jsou připojeny staré kamenné náhrobníky: na jižní straně věže z r. 1580 s erbem, na severní straně sakristie torzo náhrobníku s erbem, na severní straně lodi přizděný náhrobek s erbem v oválné kartuši, na severní straně věže náhrobek s erbem.