kostel sv. Jakuba Většího

Jednolodní stavba s presbytářem trojboce ukončeným, s obdélnou sakristií na severní stěně presbytáře ( s oratoří v patře, k níž vede šnekové schodiště v síle zdi.), se dvěma barokními bočními kaplemi po stranách lodi a s hranolovou věží v záp. průčelí. Fasády jsou jednoduché, s kvádrovou bosáží na jihozápadním a severozápadním nároží lodi. Loď je osvětlena na každé straně jedním segmentově uzavřeným oknem, presbytář má na jižní straně dvě segmentově uzavřená okna a v závěru rovněž dvě. Sakristie má pultovou střechu krytou eternitem, vstupní předíňku s obdélnými dveřmi a oknem na severní straně ( postavenou ve 20. stol.), obdélné okno se šambránou a mříží vedle vchodu a malé segmentově uzavřené okénko na východní straně, osvětlující schodiště na oratoř. Boční kaple jsou barokní, půlkruhové, členěné obdélnými vpadlinami na tři pole, z nichž ve dvou bočních jsou segmentově uzavřená okna a střední mí stejná slepá okna. Obě kaple mají obdélný vstup na západní straně. Střechy kaplí jsou sedlové, ukončené půlkuželem. Střecha lodi je sedlová, nad závěrem presbytáře trojboce zvalbená, krytá eternitem. Nad presbytářem je osmiboký sanktusník s lucernou a jehlancovou střechou, ukončenou na vrcholku makovicí. Krytina sanktusníku plech. Mohutná trojpatrová hranolová věž je představěna před západní průčelí ( částečně zapuštěna do lodi), má západní nároží zpevněna jedenkrát odstupněnými opěráky, patra vzájemně oddělena třemi římsami, na nárožích kvádrová bosáž. V přízemí věže na jižní straně dvě pozdně gotická okénka v hlubokých segmentově zaklenutých špaletách, se zprohýbanými ostěními. V 1. patře jižní strany věže malé obdélné okénko s okoseným ostěním. ve druhém patře na záp. a jižní stěně věže hodiny. Ve třetím patře na jižní a severní straně velké obdélné okno, na západní straně hrotité gotické okno. Střecha věže je jehlancová, vyložená na dřevěných krakorcích, krytá plechem a ukončená makovicí s křížem. Vstup na západní straně je obdélný s predstavěnou hrotitou pseudogotickou předsíňkou s odstupňovanou supraportou ukončenou křížkem. Nad vstupem je rollwerkový erb se zlatými hráběmi v modrém poli a letopočtem 1542. Nad vchodem je pozdně gotické okno tvarově shodné se dvěma okny na jižní straně věže. Při severní stěně věže je přistavěn válec šneového schodiště ( do výšky 1. patra věže) s obdélným vstupem a dvěma segmentově zaklenutými okénky. Pod podokapní římsou válce jsou letopočty 1731 a 1950. Interiér: loď, presbytář, sakristie i boční kaple jsou sklenuty valeně s výsečemi - baroko. V severní stěně presbytáře je krásný pozdně gotický portálek z r. 1547, pravoúhlý s profilovaným ostěním ( protínající se pruty s hruškovým profilem tvoří pravoúhlý rámec a oblouk oslího hřbetu). Na západní straně lodi je dřevěná kruchta. Podvěží je sklenuto křížově s klínovými žebry a uprostřed se svorníkem tvaru kvadrilobu, v němž je prázdný erbovní štítek. Novodobé malby na stropě. ( popis Vlčková 1988).