kostel sv. Jakuba Většího

Kostel se nalézá v severozápadní části obce na křižovatce cest do Brandlína, Janova a na Choustník. Jednolodní kostel s příčnou lodí, pravoúhlým kněžištěm, sakristií s depozitem v patře a západní věží se nalézá na ploše bývalého hřbitova, který je vymezen ze západní a severní strany komunikací a kamenným tarasem, ve zbývající části pak sousedním areály obytných usedlostí. Kněžiště – pravoúhlý presbytář s valbovou střechou krytou bobrovkami má nároží frankované pilastry. Na severní a jižní straně se otvírá vždy jedno segmentově sklenuté okno rámované malovaným páskem pasparty. Příčná loď – příčná loď navazuje ve stejné hmotě a výšce na presbytář a má stejně dimenzovanou a krytou polovalbovou střechu. Každá část má jedno segmentově klenuté okno v jižním a severním průčelí a pak také na západní straně směrem k lodi. Okna jsou stejně velká a opět s malovaným páskem šambrány. Loď – obdélná loď nese sedlovou, bobrovkami krytou střechu. Na jižní i severní straně nalézáme pár segmentově sklenutých oken stejné velikosti jako u zbývající části kostela. Uprostřed stěn pak nacházíme obdélné vstupy s prostými kamennými portály, z nichž severní je dnes zazděn. U jižní stěny lodi jsou v zemi zapuštěny tři původem snad ještě renesanční náhrobní desky, jejichž reliéfy a texty jsou dnes prakticky nečitelné. Věž – je připojena na osu k západnímu průčelí.