kostel sv. Jakuba Většího

Kostel sv. Jakuba Většího je umístěn jižně od náměstí Míru, jedná se o orientovanou samostatně stojící stavbu. Kostel je jednolodní s obdélnou lodí, presbytářem v půlkruhové apsidě na východě a hranolovou věží na západě. Ke kostelu dříve patřila dnes již neexistující ohradní zeď. Kostel sv. Jakuba Většího je zděná orientovaná jednolodní sakrální stavba s půdorysně obdélnou lodí, která je na východně uzavřena apsidovým presbyteriem, na západě pak hranolovou věží. Loď kryje sedlová střecha s novodobou krytinou z řezaného dřevěného šindele, presbyterium je zastřešeno sedlovou stříškou pokrytou kamennými deskami, střecha věže je jehlancová se šindelovou krytinou. Jako vertikální ukončovací prvek je na věži užita oplechovaná hrotnice s křížem s dvojitým břevnem. Plocha střechy nad lodí je odvodněna pouze přesahem okraje střechy a úkapem. Obvodové zdivo stavby je konstruované z tesaných pískovcových kvádrů, loď je prolomena okny uzavřenými plnými oblouky, věž je prosvětlena štěrbinovými okenními otvory a ve zvonicovém patře zvukovými okny s dřevěnými žaluziovými výplněmi. Vnější plášť stavby je tvořen neomítaným kvádrovým zdivem, členěn je lizénovými rámci a obloučkovým vlysem. Zdivo stavby je poměrně masivní, šíře se pohybuje okolo 1,3 m, kvádry jsou jemně opracované a tvoří pravidelné řady přerušované pouze ostěním otvorů. Z kvádrů ale není vyzděna celá tloušťka zdiva, nýbrž jen její vnější líce. Výplň mezi nimi tvoří lomový pískovec a slepenec s vápennou maltou. Loď je ze severu přístupná obdélným portálem s ostěním osazeným do vnějšího líce zdiva. Ostění je hladké, bez profilace, nad otvorem se nachází půlkruhový tympanon. Nad portálem je otisk po sedlové stříšce, která kryla vstup. Po stranách portálu jsou torza tordovaných sloupků. Z jižní strany je v patře věže po schodech přístupný přes obdélný portál s půlkruhovým tympanonem. Interiér je prosvětlován čtveřicí okenních otvorů. Okna jsou převážně obdélná na výšku se záklenkem se stlačeným obloukem. V jihozápadní stěně je sdružené dvojité okno. Východní štít lodi obsahuje pod hřebenem jedno kruhové okénko a niku se sochou sv. Jakuba.