kostel sv. Jana Křtitele

Kostel sv. Jana Křtitele ve Svatojánském Újezdě byl vystavěn z kamenného zdiva uprostřed osady na mírném návrší v letech 1887 - 1888 na místě staršího dřevěného kostela z r. 1352. Orientovaný objekt na podélném půdorysu s pravoúhlým presbytářem a přilehlou sakristií s vlastním vstupem přístupným po čtyřech kamenných stupních venkovního schodiště. Oktogonální věž se schodištěm na kůr je přistavěná od jižní strany a kryta jehlancovou stříškou. Přístup k hlavnímu vstupu v západním průčelí kostela vede od přerušené ohradní zdi areálu po schodišti o deseti kamenných stupních, složených s dílů do šířky 240 cm a o délce 410 cm, na podestu z kamenných hrubě opracovaných desek. Dále pak po čtyřech kamenných stupních venkovního schodiště k vstupnímu portálu. Nad vstupní průčelí vystupuje vysoká harnolová věž s trojúhelnými štíty do čtyř světových stran. Ve věži kostela se dvěma otevřenými okny zakončenými lomeným obloukem je zavěšen zvon. Věž je ukončena hranolovou střechou završenou kamennou fiálou. Ústupkový vstupní portál v podvěží má přímý nadpražní překlad podepřený v rozích konzolkami, po stranách jsou dříky sloupů s hlavicemi zdobenými rostlinnými motivy. Portál je završen lomeným obloukem s kamenným latinským křížem ve vrcholu. Tympanon v nadpraží je hladký, bez výzdoby. Po stranách nad portálem jsou erby biskupa královéhradeckého Josefa Jana Haise, který kostel v r. 1888 vysvětil. Dřevěné dveře s výrazným kováním jsou osazeny v kamenném ostění. Nad vstupními dveřmi v západním průčelí je proraženo okno s lomeným obloukem a skleněnými výplněmi. Do podélné lodi kostela se vchází z podvěží zaklenutého valenou klenbou. Kruchta je vynesena dvěma kvádrovými sloupy, pod kruchtou jsou tři pole křížových kleneb. Zábradlí kruchty je přímé, dřevěné. Strop lodi kostela je plochý, trámový. Vítězný oblouk odděluje loď od prostoru presbytáře, který je zaklenut křížovou klenbou se svorníkem. Okna lodi kostela jsou úzká, ve vrcholu jsou zakončena lomeným obloukem. Sdružená okénka v prostoru presbytáře v ose stavby mají obdobný tvar jako okna lodi kostela, skleněné výplně jsou zhotoveny z matných skleněných tabulek. Objekt je členěn po obvodu pásovou kamennou římsou a nízkým kamenným soklem z obdélných desek. Střecha lodi kostela je sedlová, presbytář má střechu valbovou. Okolo kostela sv. Jana Křtitele se rozprostírá pozemek hřbitova ohraničený nízkou kamennou ohradní zdí nepravidelného (částečně oválného) tvaru. Ohradní zeď je vystavěna z pískovcových kvádrů (ohrazení je částečně zvýšeno novodobými kovovými rámci s drátěným pletivem). Hodnotný zvon je zavěšený ve věži kostela, materiál zvonovina, výška zvonu je 67 cm, průměr 85 cm, odhadovaná hmotnost je cca 6q. Pod korunou zvonu jsou dva ploché ornamentální pásky , mezi nimi latinkou odlitý nápis v němčině (chybný): KOMP LIBEN LEIT ERSCHEINET MIT DANCKEN VIR - GOTES ANGESICHT VND MIT PSALMEN LOBSING.Pod páskem je v pruhu vegetativní ornamentální kresba. Spodní okraj zvonu je zdoben plastickými linkami, mezi nimi je ornamentální výzdoba. Na plášti zvonu nápisy: Jan Hamza Borzek / nejstarssi z Zabie / dowizcz a na Ougezde / Swatoganskem //, pod ním v kruhu vystupující znak Bořků, štípený štít, jehož pravá polovina je šachovnicová, klenotem je z helmu rostoucí panna s rukama zapřenýma v bocích. Na opačné straně pláště zvonu je nápis: Jan Girzy Kulle z Chotcze / a na Wokrouhlym a Luzanech 1606//, pod tímto nápisem je znak Kulův, štípený štít s pravou polovinou šachovnicovou, klenotem je kozel se vzhůru vzepjatýma předníma nohama stojící na zadních, jakoby uříznutých nohách.