kostel sv. Jana Křtitele

Velký, donedávna farní kostel stojí při hlavní komunikaci severně od bývalé fary čp. 13 na malé návsi, mírně se svažující k J. Zdivo je pravděpodobně převážně kamenné, jeho strukturu však zcela zakrývají novodobé vápenné omítky z 80. let, tónované v základní ploše světlým okrem, tektonické plasticky vystupující články jsou lomeně bílé až světlešedé. Jednolodní kostel, orientovaný k VSV, sestává z neobvykle dlouhé obdélné lodě, odsazeného stejně vysokého trojboce ukončeného presbytáře, k jehož sev. boku přiléhá mohutná nízká jednopatrová hranolová věž se sakristií v přízemí. K záp. čelu věže je připojen hranolový přístavek, obsahující kamenné vřetenové schodiště do patra věže. Další hranolový přístavek se schodištěm na kruchtu přiléhá k SZ nároží lodi. (Pokračování popisu na DL.) Exteriér kostela je členěn zcela nenáročně, z architektonických prvků se uplatňuje pouze nízký, zřejmě jen v omítce vytažený obvodový sokl a poměrně jemně profilovaná průběžná korunní římsa, jež obíhá obvod lodi i presbyteria. Vrchol sev. věže má vlastní náročně profilovanou podstřešní římsu. Podélná průčelí lodi jsou šestiosá, poměrně úzká obdélná segmentově sklenutá okna jsou orámována hladkými štukovými nahoře pravoúhle zakončenými šambránami s ornamentálním motivem křížového tvaru nad vrcholem záklenku. V presbyteriu jsou čtyři okna půlkruhového záklenku ve stejných šambránách. Obdobnou úpravu mají i dvě menší půlkruhově završená okna na sev. straně věže, tři velká půlkruhem ukončená zvonicová okna v horním patru věže mají jednoduše profilované šambrány. V nadpraží okna na vých. straně je zasazen kruhový ciferník nefunkčních hodin, nad nímž se korunní římsa věže půlkruhově prohýbá. Tři pravoúhlé vchody do lodi, dva na již. straně a jeden na S, mají prosté kamenné nečleněné ostění. Stejný vchod vede od V i do sev. schodišťového přístavku. Vých. vchod do sakristie v podvěží má ploché ostění s lištou a uchy, v nadpraží je prolomen půlkruhový světlík. Souvislá valbová střecha nad kostelem je pokryta staršími eternitovými na koso kladenými šablonami, věž je kryta cibulovou plechem pobitou střechou s oktogonální lucernou, zakončenou vlastní menší cibulí, žerdí, makovicí a dvouramenným křížem. Přístavek schodiště na kruchtu má pultovou střechu s dvojitými bobrovkami. (Podrobný popis památky obsahuje dokumentace G.A. z r. 1986.)